Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Eντονες αντιδράσεις στο όριο συναλλαγών με μετρητά

«Τα μετρητά μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανώνυμοι κατά τη διάρκεια καθημερινών συναλλαγών», τονίζει μια ευρεία συμμαχία πολιτικών κομμάτων που καταδικάζουν τα μέτρα ως επίθεση στην προστασία δεδομένων και την ιδιωτικότητα.

Γερμανία: Eντονες αντιδράσεις στο όριο συναλλαγών με μετρητά

Η πρόταση για απαγόρευση των πληρωμών ποσών άνω των 5.000 ευρώ με μετρητά, καταδικάστηκαν ευρέως στη χώρα όπου το 79% των συναλλαγών πραγματοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Οι κυβερνητικές προτάσεις υποτίθεται πως αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι προτάσεις αυτές αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ πυροδότησαν τις αντιδράσεις μιας ευρείας συμμαχίας πολιτικών κομμάτων, καθώς και της εφημερίδας Bild.

Το γερμανικό έντυπο εξέδωσε τη Δευτέρα ανοικτή επιστολή με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας», με την οποία η Bild ενθάρρυνε τους αναγνώστες της να την υπογράψουν, να την κόψουν και να την ταχυδρομήσουν στο Γερμανό υπουργό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πολιτικές ομάδες από τους Πράσινους μέχρι τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους δεξιούς της Alternative für Deutschland, καταδίκασαν τα προτεινόμενα μέτρα –τα οποία περιλαμβάνουν και μια κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ- ως επίθεση στην προστασία δεδομένων και την ιδιωτικότητα.

«Τα μετρητά μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανώνυμοι κατά τη διάρκεια καθημερινών συναλλαγών. Σε μια συνταγματική δημοκρατία, αυτή είναι μια ελευθερία που πρέπει να υπερασπιστούμε», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Konstantin von Notz, βουλευτής των Πρασίνων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Γενς Βάιντμαν, έχει κρατήσει τις αποστάσεις του από τις κυβερνητικές προτάσεις, τονίζοντας μιλώντας στη Bild: «Θα ήταν μοιραίο αν οι πολίτες αποκτούσαν την εντύπωση πως τα μετρητά αποσύρονται σταδιακά μακριά τους».

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά είναι συνηθισμένοι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ. Στη Γαλλία το όριο έγινε 1.000 από 3.000 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Ιταλία έπεσε στα 999,99 ευρώ το 2011 αλλά ανέβηκε ξανά στα 2.999,99 ευρώ υπό την τρέχουσα κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, ωστόσο, τέτοιου είδους μέτρα συγκρούονται με καλά εδραιωμένες συνήθειες και κοινωνικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, το 79% των πληρωμών στη χώρα γίνονται με μετρητά, έναντι μόλις 48% στη Βρετανία. Ακόμη και οι νέοι ηλικίας 14-24 ετών προτιμούν να πληρώνουν σε μετρητά και όχι με ηλεκτρονικούς τρόπους. Οι ανέπαφες πληρωμές (contactless payments) είναι ιδιαίτερα σπάνιες στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v