Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Αυξάνεται η πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων

H εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία ανοίγει την πόρτα για αντίστοιχη κίνηση και από την Fed, εκτιμούν αναλυτές της J.P. Morgan και της BofA. Στο 13% η πιθανότητα ως το τελος του 2017, με βάση στοιχεία του Bloomberg.

Bloomberg: Αυξάνεται η πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων

Η νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν ανοίξει την πόρτα για αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America και την J.P. Morgan.

Οι δύο αμερικάνικες τράπεζες εκτιμούν πως αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα παραδοσιακά εργαλεία της Fed δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων.

«Συνεχίζουν να τα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αλλά όχι όπως παλιότερα» ανέφερε ο Mark Cabana στο Bloomberg. «Είδαν πόσο επιτυχημένα ήταν σε άλλες χώρες, όπου δεν υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην λειτουργία της αγοράς» πρόσθεσε.

«Το 2012, ήταν αχαρτογράφητα ύδατα και οι κεντρικές τράπεζες ήταν ακόμα πολύ διστακτικές να εξετάσουν αρνητικά επιτόκια. Τώρα είναι σχετικά φυσικό να διερωτάται κανείς αν η Fed θα εξετάσει αρνητικά επιτόκια και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της J.P. Morgan, Michael Feroli, έγραψε σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed θα εξετάσει τα αρνητικά επιτόκια γιατί το έχουν κάνει ήδη πέντε κεντρικές τράπεζες.

Mε βάση στοιχεία του Bloomberg για το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, η πιθανότητα εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων στις ΗΠΑ ως το 2017 έχει αυξηθεί στο 13%. Είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v