Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο θα ανακάμψει γρηγορότερα από τα μέταλλα

Η ζήτηση της Κίνας για μέταλλα και μεταλλευτικά εμπορεύματα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η τράπεζα είναι απαισιόδοξη για τον χαλκό, το αλουμίνιο και τον χρυσό, τονίζοντας πως ο ψευδάργυρος θα εμφανίσει τις καλύτερες επιδόσεις.

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο θα ανακάμψει γρηγορότερα από τα μέταλλα

Οι τιμές των μετάλλων μπορεί να έχουν πάει καλύτερα σε σχέση με το πετρέλαιο τους τελευταίους 20 μήνες, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί. Τα μέταλλα πρόκειται να συνεχίσουν να πέφτουν ενώ το αργό ανακάμπτει, τονίζει η Goldman Sachs.

«Από την άποψη της προσφοράς, τα μέταλλα τείνουν να έχουν μεγαλύτερα κόστη κλεισίματος μονάδων, πιο αργούς ρυθμούς πτώσεων και σχεδόν άπειρη δυνατότητα αποθήκευσης», ανέφερε η Goldman σε σημερινό υπόμνημά της, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη της ζήτησης για μέταλλα πιθανώς θα παραμείνει υποτονική λόγω της έκθεσης στην κινεζική επιβράδυνση.

«Δεν αναμένουμε πλέον ανάκαμψη στην ανάπτυξη της κινεζικής ζήτησης για μέταλλα το 2016 (ιδιαίτερα στον βαρύ χαλκό) καθώς η ζήτηση της Κίνας για μέταλλα και μεταλλευτικά εμπορεύματα πιθανώς θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες από ένα σημαντικό χρέος και ένα πλεόνασμα στην απογραφή ιδιοκτησιών», τόνισε η τράπεζα.

Η οικοδόμηση κατοικιών δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές των μετάλλων, οπότε τα φθηνότερα μέταλλα δεν θα πυροδοτήσουν μια νέα άνθιση στην οικοδόμηση, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το CNBC, η τράπεζα είναι απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά στον χαλκό -προβλέποντας πως η τιμή θα πέσει κατά 14% τους επόμενους 12 μήνες σε 4.000 δολάρια ανά τόνο-, στο αλουμίνιο -με μια εκτίμηση για 1,350 δολάρια ανά τόνο τους επόμενους 12 μήνες- και για τον χρυσό -εκτιμά τον χρυσό Comex στα 1.000 δολάρια η ουγκιά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αντίθετα, πιο αισιόδοξη είναι για τον ψευδάργυρο, για τον οποίο προβλέπει μια άνοδο 7% τους επόμενους τρεις μήνες σε 1.800 δολάρια ανά τόνο, αν και μείωσε την πρόβλεψή της για το επόμενο 12μηνο σε 1.700 δολάρια ανά τόνο.

«Ο ψευδάργυρος είναι το μόνο βασικό μέταλλο με προοπτική ελλειμμάτων τους επόμενους 12 μήνες», ανέφερε το κείμενο, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ο ψευδάργυρος να σημειώσει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες τιμές μετάλλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v