Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Απίθανη μια συμφωνία στον ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής

Η ΙΕΑ δεν πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν έως τα 10 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο είναι δύσκολο να δει σημαντική αύξησή τους από τα τρέχοντα επίπεδα. Υπερκορεσμός της αγοράς και το 2016. Απίθανο να υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

IEA: Απίθανη μια συμφωνία στον ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής

Ο κόσμος θα συνεχίσει να αποθηκεύει τις ανεπιθύμητες ποσότητες πετρελαίου κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016 καθώς οι ΗΠΑ θα χρειαστούν χρόνο για να μειώσουν την παραγωγή τους και ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία με άλλους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η ΙΕΑ, η οποία συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των βιομηχανοποιημένων χωρών, σημείωσε πως αν και δεν πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν έως τα 10 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο είναι δύσκολο να δει σημαντική αύξησή τους από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η ΙΕΑ υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ζήτησης πετρελαίου του 2016, στα 1,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά το υψηλό πενταετίας των 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2015.

Η Υπηρεσία μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την παραγωγή του ΟΠΕΚ το 2016 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 31,7 εκατ. βαρέλια, σημαντικά χαμηλότερα από την παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο, που ανήλθε σε 32,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους 18 μήνες σε επίπεδα χαμηλότερα των 30 δολαρίων το βαρέλι, από το υψηλό των 115 δολαρίων, καθώς ο ΟΠΕΚ άνοιξε τις «κάνουλες» ώστε να βγάλει από την αγορά τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους (όπως οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου).

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν μεν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο ώστε να απορροφηθεί όλη η παραγόμενη ποσότητα και ως αποτέλεσμα τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, που ξεπερνούν τα 3 δις. βαρέλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v