Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Υπερβολικοί οι φόβοι για ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ανησυχίες για το συστημικό ρίσκο στην ευρωζώνη λόγω των τραπεζών είναι υπερβολικές, εκτιμά η Goldman Sachs. Απλετη η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για τα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Goldman Sachs: Υπερβολικοί οι φόβοι για ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι αντιμέτωπες με μια κρίση ανάλογη του 2008 παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα από την αγορά χρέους, τονίζουν αναλυτές της Goldman Sachs.

H Deutsche Bank αναγκάστηκε να καθησυχάσει τους επενδυτές δύο φορές σε δύο ημέρες ότι μπορεί να πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων της, με την μετοχή της να καταρρέει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει βουτήξει 24% από την αρχή του έτους, ενώ οι τιμές στα CDS των ευρωπαικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί.

Για ορισμένους επενδυτές τα σημάδια αυτά θυμίζουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν προχώρησαν σε απομόχλευση ανάλογη με αυτή τον αμερικάνικων τραπεζών. «Επιπλέον, για να πετύχουν τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδίαζαν να βασιστούν σε μη διανεμηθέντα κέρδη. Με την επιλογή αυτή να εξανεμίζεται, οι υφιστάμενες επιλογές περιορίζονται δραματικά» επισημαίνουν.

«Ως εκ τούτου, οι πιστωτικές αγορές λαμβάνουν υπόψη το συστημικό ρίσκο και είναι σίγουρα απερίσκεπτο να υποτιμά κανείς τα ρίσκα αυτά, από την στιγμή που οι συστημικοί φόβοι μόλις εμφανιστούν, μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία» προσθέτουν.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν αρκετούς λόγους για τους οποίους οι ανησυχίες μπορεί να είναι υπερβολικές. Ο βασικός λόγος είναι πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν άπλετη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη ρευστότητα κυρίως λόγω των πολιτικών της ΕΚΤ, των καταθέσεων και των αγορών χρήματος.

«Μια ξαφνική διακοπή χρηματοδότησης δεν είναι πιθανή» υποστηρίζουν, κάτι που όπως επισημαίνουν οι F.T. είναι θετικό νέο, από την στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v