Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χέρι» στα διαρθρωτικά ταμεία βάζει η Ε.Ε. για το προσφυγικό

Πρόταση για μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση δράσεων για την διαχείριση του προσφυγικού θα εξετάσει το Ecofin. Αντιδράσεις από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Χέρι» στα διαρθρωτικά ταμεία βάζει η Ε.Ε. για το προσφυγικό

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν πρόταση για την μεταφορά διαρθρωτικών κονδυλίων που προορίζοντας για τις φτωχότερες ανατολικές χώρες του μπλοκ σε δράσεις για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«To προσφυγικό έχει παρουσιαστεί από πολλούς ως υπαρξιακό ζήτημα για την Ε.Ε. Οπότε φαίνεται λογικό το ότι ο προϋπολογισμός της πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο ζήτημα» ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters.

«Τα διαρθρωτικά κονδύλια καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Αν η μετανάστευση είναι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για την Ε.Ε. συνολικά, τότε δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε που είναι τα χρήματα» πρόσθεσε.

Η πρόταση τίθεται υπό συζήτηση λόγω των δυσκολιών να συγκεντρωθούν τα 3 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η Ε.Ε. με την Τουρκία.

To ζήτημα θα συζητηθεί από το Ecofin στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, σημείωσε Ολλανδός διπλωμάτης.
Δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις, αλλά οι αξιωματούχοι περιμένουν δύσκολες συνομιλίες.

Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε. και είναι αυτές που προβάλλουν την μεγαλύτερη αντίσταση για την αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης.

Η Γερμανία ωστόσο είναι υπέρ της αύξησης των κονδυλιών για το προσφυγικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v