Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rio Tinto: Πτώση 51% στα υποκείμενα κέρδη το 2015

Η εταιρία εμφάνισε πτώση στα κέρδη, αλλά έπειτα από απομειώσεις 1,8 δισ., κατέγραψε καθαρή ζημιά 866 εκατ. δολαρίων. Η Rio Tinto διατήρησε αμετάβλητο το μέρισμά της, παρότι απειλείται με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Rio Tinto: Πτώση 51% στα υποκείμενα κέρδη το 2015

Η Rio Tinto κατέγραψε ζημιές το 2015, καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού εμφάνισαν μεγάλη πτώση και δεν επέτρεψαν στην εταιρία να αυξήσει το ετήσιο μέρισμά της.

Σύμφωνα με το Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στον κόσμο διατήρησε το μέρισμα στα 2,15 δολάρια ανά μετοχή –αν και πολύ κάτω των προσδοκιών για υψηλότερο μέρισμα-, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι οι αντίπαλοί της μειώνουν ή αναστέλλουν τις πληρωμές για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Η εταιρία κατέγραψε μια καθαρή ζημιά 866 εκατ. δολαρίων, κυρίως λόγω απομειώσεων 1,8 δισ. που σχετίζονται με ένα πρότζεκτ σιδηρομεταλλεύματος που διατηρεί στη Γουινέα.

Τα υποκείμενα κέρδη της Rio Tinto έπεσαν κατά 51% σε 4,54 δισ. δολάρια το 2015, από 9,31 δισ. τον προηγούμενο χρόνο, λόγω των αδύναμων τιμών στο σιδηρομετάλλευμα, το χαλκό και το αλουμίνιο. Η πτώση συνάδει με τις προβλέψεις των αναλυτών για 4,534 δισ. δολάρια.

Οι μεταλλευτικές εταιρίες πιέζονται ιδιαίτερα από τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες, περιλαμβανομένης της αναστολής μερισμάτων, ώστε να επιβιώσουν από τις χειρότερες συνθήκες στην αγορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι Standard & Poor's και Moody's έχουν προειδοποιήσει πως μπορεί να υποβαθμίσουν τις μεταλλευτικές εταιρίες, με τον S&P να λέει πως θα υποβαθμίσει τις Rio Tinto και BHP Billiton σε περίπτωση που επιμείνουν στις «προοδευτικές» πολιτικές τους για το μέρισμα.

Η Rio Tinto, πάντως, επιμένει πως στοχεύει να πληρώσει το 2016 ετήσιο μέρισμα τουλάχιστον 1,10 δολάριο ανά μετοχή. Η εταιρία βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση συγκριτικά με τους αντιπάλους της, αφού έχει μειώσει πολύ το καθαρό χρέος τα τελευταία τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v