Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Ο Πούτιν μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από το ISIS

Η ΕΕ έχει μάθει να αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη, ωστόσο αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με πέντε ή έξι κρίσεις ταυτόχρονα. Η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία για να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες, υποστηρίζει ο George Soros.

Soros: Ο Πούτιν μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από το ISIS

«Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ κάνουν ένα θλιβερό λάθος αν πιστεύουν πως η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανός σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξε ο George Soros σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Guardian.

Όπως τόνισε, οι ενδείξεις δείχνουν το αντίθετο: «Στόχος του Πούτιν είναι να ενθαρρύνει τον κατακερματισμό της ΕΕ και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να πλημμυρίσει την Ευρώπη με Σύρους πρόσφυγες».

Ο επενδυτής επεσήμανε πως τα ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αμάχους στην νότια Συρία αναγκάζοντάς τους να διαφύγουν σε Ιορδανία και Λίβανο.

Επιπλέον, η χώρα έχει προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά αμάχων στη βόρεια Συρία, γεγονός που οδήγησε στον εκτοπισμό 70.000 ανθρώπων και τη μετακίνησή τους προς την Τουρκία. Οι οικογένειες αυτές πιθανότατα δε θα παραμείνουν εκεί.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ταλαντούχος στην τακτική, αλλά δε σκέφτεται στρατηγικά», ανέφερε ο Soros, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς πως εκείνος παρενέβη στη Συρία για να επιδεινώσει την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Η παρέμβασή του ήταν στρατηγική «γκάφα» διότι τον ενέπλεξε σε μια διαμάχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έπληξε και τις δύο πλευρές.

Μόλις όμως είδε μια ευκαιρία να επιταχύνει τον κατακερματισμό της Ευρώπης, ο Ρώσος πρόεδρος την άδραξε. Προσπάθησε να «θολώσει» το τοπίο κάνοντας λόγο για συνεργασία ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος. Προχώρησε άλλωστε σε παρόμοια κίνηση στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπογράφοντας το σύμφωνο του Μινσκ χωρίς να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.

«Είναι γεγονός πως η Ρωσία του Πούτιν και η ΕΕ έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα με το χρόνο: Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα καταρρεύσει πρώτος», αναφέρει ο επενδυτής. «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε το καθεστώς του Πούτιν να αποφύγει την κατάρρευση, είναι προκαλώντας τη γρηγορότερη κατάρρευση της ΕΕ», προσθέτει.

Η Ευρώπη φαίνεται πως δε θα καταφέρει να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τη στιγμή που ο Πούτιν δε θα δυσκολευτεί να επωφεληθεί οικονομικά από τον κατακερματισμό της Ευρώπης και εκμεταλλευόμενος εμπορικές διασυνδέσεις και αντιευρωπαϊκά κόμματα που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει.

Όπως έχουν τα πράγματα, η ΕΕ είναι έτοιμη να διαλυθεί. Από το 2008 και μετά έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη, αλλά αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με πέντε ή έξι κρίσεις ταυτόχρονα. Όπως προέβλεψε σωστά η Άνγκελα Μέρκελ, η προσφυγική κρίση έχει τη δυνατότητα να την καταστρέψει.

«Όταν ένα κράτος ή μια ένωση κρατών βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, είναι καλύτερο οι ηγέτες της να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα από το να την αγνοήσουν», καταλήγει ο επενδυτής. Το Ισλαμικό Κράτος είναι απειλή για όλους, αλλά δε θα έπρεπε να υπερτιμάται. Όσο τρομακτικές κι αν είναι οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, δεν συγκρίνονται με την απειλή που έρχεται από την Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v