Deutsche Bank: «Απίθανη και μεγαλοποιημένη» η κινεζική τραπεζική κρίση

Ο επενδυτής Kyle Bass, που είχε προβλέψει τη στεγαστική κρίση, εκτίμησε μια κρίση στην Κίνα που θα κοστίσει στις τράπεζες 400% περισσότερο από τις απώλειες των αμερικανικών τραπεζών το 2008. Η Deutsche δίνει πιθανότητα 20% σε αυτό το σενάριο.

Deutsche Bank: «Απίθανη και μεγαλοποιημένη» η κινεζική τραπεζική κρίση

Η εκτίμηση του διαχειριστή hedge fund Kyle Bass για μια επικείμενη τραπεζική κρίση στην Κίνα χαρακτηρίστηκε «απίθανη και μεγαλοποιημένη» από την Deutsche Bank.

«Πιστεύουμε πως το άρθρο του αναφερόταν βασικά σε ένα σενάριο ανώμαλης προσγείωσης, στο οποίο οι οικονομολόγοι μας δίνουν μια πιθανότητα μόλις 20% για το 2017-2019», τόνισαν σε υπόμνημά τους αναλυτές της τράπεζας για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Bass -ένας από τους ελάχιστους μεγάλους επενδυτές που προέβλεψαν σωστά την κατάρρευση στη στέγαση που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- τόνισε πως αναμένει μια πιστωτική κρίση στην Κίνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τις τράπεζες της χώρας, 400% μεγαλύτερες από εκείνες των περίπου 650 δισ. που έπληξαν τις αμερικανικές τράπεζες κατά την κρίση.

«Οι κινεζικές τράπεζες θα χάσουν περίπου 3,5 τρισ. καθαρής θέσης, αν το τραπεζικό σύστημα της Κίνας χάσει ένα 10% των περιουσιακών στοιχείων», εκτίμησε ο Κyle Bass σε επιστολή προς τους επενδυτές την Τετάρτη. «Ιστορικά, η Κίνα έχει χάσει πολύ παραπάνω του 10% κατά τη διάρκεια ενός κύκλου μη εξυπηρετούμενων δανείων», πρόσθεσε.

Ωστόσο η Deutsche αναφέρει πως η επιστολή υπερτίμησε την προβληματική πίστωση και δεν έλαβε υπόψη της τα μαξιλάρια κατά των NPLs. Αντί οι κινεζικές τράπεζες να χρειαστούν 3,5 τρισ. δολάρια σε ανακεφαλαιοποίηση, «η ανάλυσή μας υπονοεί πίστωση υψηλού κινδύνου αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων (11 τρισ. γουάν), με ανάγκες κεφαλαιοποίησης 500 δισ. δολαρίων (3,2 τρισ. γουάν) στο πλαίσιο του σεναρίου ανώμαλης προσγείωσης», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v