Μεγάλη στήριξη στο εσωτερικό ΕΚΤ για μείωση επιτοκίου

Υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων τον Μάρτιο τάσσεται η συντρηπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για επέκταση του QE.

Μεγάλη στήριξη στο εσωτερικό ΕΚΤ για μείωση επιτοκίου

Η συντρηπτική πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, αλλά δεν υπάρχει στήριξη για πιο ριζική δράση, σύμφωνα με δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών στο Reuters. 

Mε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να υποχωρούν, η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει και να εντάξει την μείωση του επιτοκίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου, με κάποια μέτρα να περιλαμβάνουν αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο Reuters. 

Ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση για το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και την ήπια ανάκαμψη της ευρωζώνης να παραμένει σε τροχιά, ορισμένα μέλη είναι επιφυλακτικά στην λήψη πιο δραστικών μέτρων. Σημείωσαν πάντως ότι μπορεί να αλλάξουν στάση αν η τρέχουσα αναταραχή στις αγορές συνεχιστεί και αποτελέσει κίνδυνο για την πραγματική οικονομία. 

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην κάνουμε τίποτα τον Μάρτιο» επισήμανε ένας από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης. «Οι νομισματικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό υποχωρούν και διακυβεύεται η αξιοπιστία μας».

«Πιστεύω ότι μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι ομόφωνα αποδεκτή» πρόσθεσε.

«Η πιθανότητα για μείωση επιτοκίου είναι υψηλή» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος. «Δεν θα έκανε πολλά και θα ήταν λάθος να στείλουμε μήνυμα ότι βασιζόμαστε σε συμβατικές πολιτικές όταν θα είμαστε σε μη συμβατική σφαίρα για πολλά χρόνια ακόμα» επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v