Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Εξετάζει αγορές τιτλοποιημένων «κόκκινων» ιταλικών δανείων

Η κεντρική τράπεζα εξετάζει επίσης να αποδέχεται τις δέσμες προβληματικών ιταλικών δανείων ως collateral από τις ιταλικές τράπεζες. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) μόνο αν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

ΕΚΤ: Εξετάζει αγορές τιτλοποιημένων «κόκκινων» ιταλικών δανείων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για να αγοράζει δέσμες προβληματικών ιταλικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η κεντρική τράπεζα εξετάζει επίσης να αποδέχεται επίσης τις δέσμες προβληματικών δανείων ως collateral από τις τράπεζες για την χρηματοδότηση τους.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τον Ιανουάριο η Ιταλία και η ΕΕ έφτασαν σε συμφωνία για ένα σύστημα εγγυήσεων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να πουλήσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκιά τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ιδιώτες επενδυτές. Με βάση την συμφωνία οι τράπεζες θα μεταφέρουν τα προβληματικά δάνειά σε οχήματα SPV, τα οποία θα προχωρούν στην τιτλοποίηση δανείων.

Τον περασμένο Νοέμβριο πηγή της ΕΚΤ ανέφερε πως η αγορά τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να είναι μια ακραία επιλογή αν η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης γίνει πολύ κακή.

Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) μόνο αν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v