Η HSBC διατηρεί στο Λονδίνο την έδρα της

Αν και η τράπεζα παράγει στο Χονγκ Κονγκ το 46% των κερδών προ φόρων της, το συμβούλιο έπειτα από 10 μήνες αξιολόγησης αποφάσισε να παραμείνει στη Βρετανία. Τα κόστη μεταφοράς από το Λονδίνο εκτιμώνται στα 1,5 με 2,5 δισ. δολάρια.

Η HSBC διατηρεί στο Λονδίνο την έδρα της

Η HSBC Holdings αποφάσισε να κρατήσει την έδρα της στη Βρετανία, απορρίπτοντας έπειτα από ενδελεχή 10μηνη αξιολόγηση την επιλογή να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία πίσω στο Χονγκ Κονγκ, όπου παράγει το μεγαλύτερο όγκο των κερδών της.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του συμβουλίου της HSBC –η οποία σύμφωνα με την τράπεζα ήταν ομόφωνη- ισχυροποιεί το κύρος του Λονδίνου ως οικονομικού κέντρου. Το κύρος της πόλης απειλείται από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, κυρίως λόγω αυστηρότερων κανονισμών και αυξανόμενου κόστους.

«Το Λονδίνο είναι ένα από τα κορυφαία διεθνή οικονομικά κέντρα του κόσμου και έδρα μιας μεγάλης δεξαμενής εξαιρετικά ικανών, διεθνών ταλέντων», ανέφερε η HSBC την Κυριακή σε ανακοίνωσή της, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της στη βρετανική πρωτεύουσα. «Παραμένει, επομένως, στην ιδανική θέση ώστε να είναι έδρα ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως η HSBC», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές εκτιμούν τα κόστη μεταφοράς από το Λονδίνο στα 1,5 με 2,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, εκτός κι αν η τράπεζα κατάφερνε να εξασφαλίσει προνόμια στη φορολογία και τους κανονισμούς. Πάντως, το Λονδίνο είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπο με μια έξοδο, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα.

Για την HSBC, το Χονγκ Κονγκ, όπου η τράπεζα ιδρύθηκε περίπου πριν 150 χρόνια και όπου απασχολεί περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους, θεωρούνταν ο πιο ισχυρός υποψήφιος προορισμός για μια ενδεχόμενη μετακίνηση, αφού αντιστοιχεί στο 46% των κερδών προ φόρων της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v