Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

eDF: Πτώση 0,6% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2015

Μια μείωση της αξίας περιουσιακών στοιχείων οδήγησε σε πτώση 68% στα καθαρά κέρδη. Η εταιρία αντιμετωπίζει υψηλά κόστη και η μετοχή της έχει πέσει στο μισό τους τελευταίους 12 μήνες. Μειώνει το μέρισμά της λόγω των τιμών στην ενέργεια.

eDF: Πτώση 0,6% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2015

Η Electricite de France, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, κατέγραψε το 2015 κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων σε Ιταλία και Βρετανία. Ωστόσο, η εταιρία μειώνει το μέρισμά της καθώς αναμένει πως οι τιμές στην ενέργεια που πέφτουν θα πλήξουν τα κέρδη του 2016.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 0,6% σε 4,82 δισ. ευρώ, έναντι μιας μέσης εκτίμησης για 4,15 δισ. Τα καθαρά κέρδη έπεσαν κατά 68% σε 1,19 δισ., καθώς η εταιρία μείωσε την αξία περιουσιακών στοιχείων σε Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Jean-Bernard Levy. «Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από το 2011 στη Γαλλία και από το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Η αξία της μετοχής της εταιρίας έχει πέσει στο μισό τους τελευταίους 12 μήνες, αφού μια πτώση στις τιμές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και η μείωση του μεριδίου αγοράς στη Γαλλία έπληξε τις ταμειακές ροές. Η eDF έχει έρθει αντιμέτωπη με υψηλά κόστη, περιλαμβανομένων 55 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 για την ανανέωση των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων που κατέχει στη Γαλλία.

Επιπλέον, βρίσκεται εν μέσω αγοράς ενός ποσοστού πλειοψηφίας στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Areva και πρέπει να αποφασίσει από κοινού με έναν Κινέζο εταίρο για το αν θα προχωρήσει στην οικοδόμηση ενός σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία, αξίας 18 δισ. στερλινών.

Η eDF τόνισε πως θα πληρώσει μέρισμα 1,10 ευρώ ανά μετοχή, με την επιλογή της πληρωμής σε νέες μετοχές. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει όλο το μέρισμά της σε μετοχές. Πέρυσι, η εταιρία κατέβαλε μέρισμα 1,25 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v