Βρετανία: Ετήσια αύξηση 0,3% στις τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο

Την αύξηση οδήγησαν οι τιμές των καυσίμων κινητήρων, τα τρόφιμα και η ένδυση. Ο βασικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 1,2%. Παραμένει χαμηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2%, ενώ δε δικαιολογεί μια αύξηση στα επιτόκια.

Βρετανία: Ετήσια αύξηση 0,3% στις τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία άγγιξε υψηλά ενός έτους τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των καυσίμων κινητήρων, των τροφίμων και της ένδυσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν ετήσια αύξηση 0,3% έπειτα από άνοδο 0,2% το Δεκέμβριο, το οποίο συνάδει με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις μεταβλητές τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβραδύνθηκε σε 1,2 από 1,4%, βάσει των στοιχείων που έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Λονδίνο.

Κύριος παράγοντας για την αύξηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα ήταν τα καύσιμα κινητήρων, τα οποία εμφάνισαν μικρότερη πτώση από εκείνη του προηγούμενου Ιανουαρίου. Αυτές οι πιέσεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από τα αεροπορικά εισιτήρια που έπεσαν κατά 36% έπειτα από μια άνοδο το Δεκέμβριο.

Πάντως, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερα από το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν κοντά σε χαμηλά 10ετίας, οι ειδικοί τονίζουν πως η οικονομία δε δικαιολογεί μια αύξηση στα επιτόκια από το χαμηλό ρεκόρ του 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v