Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ να εντείνει τον αγώνα κατά του ΙΚ

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια πιο ισχυρή ανταπόκριση από την Ευρώπη, στοχεύοντας στην ανακατάληψη της Ράκκα και της Μοσούλης. Γαλλία και Γερμανία φοβούνται πως μια βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει τριβές με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ να εντείνει τον αγώνα κατά του ΙΚ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το ΝΑΤΟ να διευρύνει το ρόλο του έναντι του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, τοποθετώντας την Ουάσινγκτον απέναντι από τη Γερμανία και τη Γαλλία που φοβούνται πως αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές με τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, και τα 28 μέλη της Συμμαχίας ήδη συμμετέχουν στον συνασπισμό των 66 κρατών που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από το NATO να βάλει στην εξίσωση τον εξοπλισμό του, την εκπαίδευση και την εμπειρία που απέκτησε στο Αφγανιστάν.

«Αξίζει να εξερευνήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ, ως ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να συνδράμει, εκμεταλλευόμενο για παράδειγμα τις μοναδικές του ικανότητες», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ash Carter, σε συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Συμμαχία προσελκύει στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία από τους συμμάχους.

Στην προσπάθεια να επανακαταλάβει τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα της Συρίας και στη Μοσούλη του Ιράν, η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια πιο ισχυρή ανταπόκριση από την Ευρώπη. Πάντως, πέραν της στήριξης της Βρετανίας, οι Γερμανία και Γαλλία δεν δείχνουν θετικές απέναντι στην έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένης της ανησυχίας της Ρωσίας για μια επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο φοβούνται πως μια βαθύτερη εμπλοκή της Συμμαχίας στη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από τη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v