Μάχη για το φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Στο τέλος του 2015, η Gazprom είδε το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά να αυξάνεται σε 30%-31%, καθώς κέρδισε ένα μερίδιο αγοράς που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από την Αλγερία και τη Λιβύη. Ωστόσο, ενισχύεται ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ.

Μάχη για το φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Η μάχη για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μεταξύ της Gazprom και των αμερικάνων παραγωγών σχιστολιθικού αερίου αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Gazprom ενισχύει την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τους εξαγωγείς από τις ΗΠΑ φυσικού αερίου σχιστόλιθου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο δεξαμενόπλοιο με αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο αναμένεται να αφιχθεί στην Ευρώπη τον Μάρτιο.

Στο τέλος του 2015, η Gazprom είδε το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά να αυξάνεται σε 30%-31%. Η Gazprom έχει κερδίσει ένα μερίδιο της αγοράς που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από την Αλγερία και τη Λιβύη. Αυτή η αύξηση κατά 3% μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά ερμηνεύεται ως απόδειξη της ρωσικής αποφασιστικότητας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της εταιρείας σε μεμονωμένες χώρες φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακή. Στην Γαλλία έχει μερίδιο 37%, στη Γερμανία 17%, 12,6% στην Ιταλία και 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προβλήματα των ευρωπαίων ανταγωνιστών της διευκολύνουν τη θέση της καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η Νορβηγία δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον όγκο του, ενώ και η Ολλανδία αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής. Αυτό όμως που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ανατρέψει το σημερινό status είναι ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ.

Μελέτη από την αμερικανική εταιρεία Wood Mackenzie αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει βασικός αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς έως και το 55% της συνολικής παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, ή 32 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, θα μπορούσε έως το 2020 να εξάγεται στην Ευρώπη. Δηλαδή οι αμερικάνοι παραγωγοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν στα αμέσως επόμενα χρόνια έως και το ένα τέταρτο του συνόλου των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τον Ιανουάριο του 2016, οι αμερικάνοι παραγωγοί ήταν έτοιμοι για την πρώτη παράδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο, για τεχνικούς λόγους, η παράδοση αναβλήθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου 2016.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου, 3,5 εκατομμύρια τόνοι, είχε ναυλωθεί από τη βρετανική εταιρεία BG Group. Προς το παρόν, η Gazprom δεν ανησυχεί καθώς, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο θα κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από το ρωσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v