Τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων των Ευρωπαίων μεταναστών που διαμένουν στη Βρετανία και όχι μόνο περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας, που έχει στην κατοχή της η EurActiv και θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη Βρετανία αλλά και οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος πληροί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που περιπλέκει την όλη διαδικασία.
Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε προσφέρει χθες τη στήριξή της στο εν λόγω αίτημα του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα (…) είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις», δήλωσε με νόημα η Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ.
Στους λόγους δημοσίου συμφέροντος περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος σοβαρής υπονόμευσης της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης του κράτους μέλους υποδοχής του εργαζομένου.
Eκτακτος μηχανισμός προειδοποίησης
Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν τη χορήγηση κοινωνικών παροχών στα πρόσωπα που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας αποκλειστικά και μόνο για να λάβουν την κοινωνική αρωγή των κρατών μελών, αν δεν έχουν επαρκείς πόρους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα διαμονής.
Παράλληλα, προβλέπεται ένας έκτακτος μηχανισμός προειδοποίησης και προστασίας που θα ανταποκρίνεται σε καταστάσεις μεγάλης εισροής εργαζομένων από άλλα κράτη για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα και προηγούμενων διευρύνσεων. Επισημαίνεται ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός πρέπει πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν, αλλά και να λάβει και την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που μπορεί να καταστήσει την εφαρμογή του πιο δύσκολη.
Συγκεκριμένα, το κράτος μέλος θα μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των νεοαφιχθέντων εργαζομένων της ΕΕ στις μη ανταποδοτικές παροχές στο πλαίσιο της εργασίας για μια συνολική περίοδο έως και τεσσάρων ετών από την έναρξη της εργασίας. Η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η σύνδεση του εργαζομένου με την αγορά εργασίας του κράτους μέλους υποδοχής. Στο σημείο αυτό μένει να διευκρινισθεί η διάρκεια της περιόδου αυτής, ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο δίδεται δυνατότητα και επέκτασης για δύο διαδοχικές περιόδους.
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις στο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων των παιδιών που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη από αυτά των εργαζομένων γονέων τους. Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος μέλος να προσαρμόζει τις κοινωνικές αυτές παροχές αναλόγως με το βιοτικό του επίπεδο. Η Επιτροπή πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να προτείνει την επέκταση του συστήματος προαιρετικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των παροχών στα παιδιά και σε άλλους τομείς, όπως οι συντάξεις.
Η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση
Όσον αφορά το άλλο μείζον ζήτημα της οικονομικής ενοποίησης, στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα ο Κάμερον, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «μέτρα, σκοπός των οποίων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωση, θα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ». Τονίζεται ωστόσο ότι τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια στα υπόλοιπα που επιθυμούν την περαιτέρω εμβάθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τη Βρετανία, τονίζοντας ότι «η Γαλλία κι επομένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση αναφορικά με τα δύο δυσκολότερα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης», δηλαδή σχετικά με «τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπολοίπων κρατών μελών και «το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, μια θεμελιώδη αρχή που δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Σχετικά με το θέμα της πολιτικής ολοκλήρωσης, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου τονίζει ότι αυτό αφορά μόνο τα κράτη μέλη που το επιθυμούν. Αναγνωρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δεσμευτεί για την περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα ενσωματωθεί στην επόμενη αναθεώρηση των Συνθηκών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ ρόλος της Ευρωβουλής
Στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων της Ευρωβουλής αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η Ευρωβουλή επιδιώκει να έχει λόγο στην “εφαρμογή” της συμφωνίας.
Ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η «Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να υπολογίζει» στο Κοινοβούλιο, οι άλλοι ηγέτες ήταν λιγότερο θετικοί.
Πηγές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρωβουλή είπαν αποκλειστικά στην EurActiv ότι θα γίνουν αλλαγές στη συμφωνία. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρέμβει και θα έχει λόγο στα μέτρα εφαρμογής της συμφωνίας», δήλωσε η πηγή.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το μηχανισμό του «φρένου κινδύνου» είπε η ίδια πηγή, σε περίπτωση που «προκαλεί διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων της ΕΕ».
Πηγή: Euractiv.gr