Ισχυρή πτώση στερλίνας σε περίπτωση Brexit, προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το νόμισμα μπορεί να βυθιστεί στο 1,35 δολάριο ή και χαμηλότερα μέσα σε μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα. Η στερλίνα μπορεί να πληγεί από τις εκροές κεφαλαίων και από τις ανησυχίες για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ισχυρή πτώση στερλίνας σε περίπτωση Brexit, προβλέπουν οι οικονομολόγοι

«Καταστροφική» για τη στερλίνα μπορεί να είναι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με 29 από τους 34 οικονομολόγους που συμπεριέλαβε το Bloomberg σε έρευνά του.

Η πλειοψηφία των ειδικών βλέπει το νόμισμα να βυθίζεται στο 1,35 δολάριο ή και χαμηλότερα, μέσα σε μία εβδομάδα από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης. Πρόκειται για επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά το 1985.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η στερλίνα δεν θα καταφέρει να ανακάμψει από αυτή την ισοτιμία μέσα σε τρεις μήνες από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ενα μικρό ποσοστό βλέπει το βρετανικό νόμισμα να πέφτει κάτω του 1,20 δολαρίου αμέσως έπειτα από μια νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα. Μόλις ένας το βλέπει πάνω από το 1,40 δολάριο, δηλαδή ισχυρότερο από τα χαμηλά σχεδόν επταετίας που άγγιξε την Τετάρτη.

Η στερλίνα έχει ήδη πέσει πάνω από 2% έναντι των άλλων νομισμάτων το 2016, καθώς μια άνιση οικονομική ανάκαμψη και οι φθίνουσες προοπτικές μιας αύξησης επιτοκίων προσθέτουν στις ανησυχίες πως η χώρα θα αποχωρήσει από τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου.

Όπως τόνισε ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro, «μια ψήφος υπέρ του Brexit θα χτυπήσει δυνατά τη στερλίνα», η οποία θα πληγεί από τις «αρνητικές για την ανάπτυξη επιπτώσεις και άρα από τα επιτόκια, αλλά επίσης λόγω των εκροών κεφαλαίων και των ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών».

Σημειώνεται ότι η σχέση ανταλλαγής δολαρίου-στερλίνας κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v