Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλη ...δικαιοσύνη φέρνει ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών της TTIP

Ο μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών της ΤΤΙΡ (ISDS) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μηνύουν τις κυβερνήσεις για απώλεια μελλοντικών κερδών, αν θεωρήσουν ότι με τα μέτρα που προωθούν επιβαρύνεται η λειτουργία τους.

Παράλληλη ...δικαιοσύνη φέρνει ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών της TTIP

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ του επενδυτή και του κράτους, στo πλαίσιo της ΤΤΙΡ είναι ένα θέμα που συγκεντρώνει τις αντιδράσεις των περισσότερων πολέμιων της συμφωνίας, καθώς υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι συμβιβαστικές προτάσεις της Ε.Ε. αποτελούν στην πραγματικότητα ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα.

Το θέμα αυτό, που εξετάζεται στον δωδέκατο γύρο των συνομιλιών, όπως λένε αυτοί που αντιδρούν, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις πολυεθνικές για να πετύχουν την πλήρη κυριαρχία σε βάρος των καταναλωτών.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, που γίνονται σε σχεδόν απόλυτη μυστικότητα, έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς οι πολέμιοί της θεωρούν ότι με αυτήν θα εδραιωθούν ακόμα περισσότερα τα προνόμια των πολυεθνικών εταιρειών και των τραπεζών σε βάρος των πολιτών και των εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Φοβούνται ότι η ΤΤΙΡ θα συντελούσε ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξασθενίσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και να υποβαθμιστούν οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Η συνθήκη, λένε, θα καταστήσει πολύ δύσκολη την προσπάθεια των κυβερνήσεων να προωθήσουν νόμους που θα περιορίζουν τις πολυεθνικές, αφού θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μηνυθούν για διαφυγόντα κέρδη. Υπό το πρίσμα αυτό, ο μηχανισμός για την επίλυση των διαφορών έχει καίρια σημασία.

Ο μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών της ΤΤΙΡ (ISDS) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μηνύουν τις κυβερνήσεις για απώλεια μελλοντικών κερδών, αν θεωρήσουν ότι με τα μέτρα που προωθούν επιβαρύνεται η λειτουργία τους. Αυτό άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί από την εφαρμογή παρόμοιων μηχανισμών ISDS σε προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες, όπως η NAFTA, η βορειοαμερικανική συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού.

Στο στρατόπεδο αυτών που διαφωνούν ήδη έχουν συσπειρωθεί όχι μόνο ακτιβιστές αλλά και φορείς που εκπροσωπούν μικρές και μεσαίες καταναλωτικές αλλά και περιβαλλοντικές ομάδες.

Καθώς η ISDS θεωρείται ως η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπρότεινε τη λειτουργία ενός άλλου μηχανισμού, ο οποίος θεωρεί ότι θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τις αδιαφανείς διαδικασίες στις εταιρικές αγωγές κατά των κυβερνήσεων, όπου παρακάμπτονταν τόσο τα τακτικά δικαστήρια όσο και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Αλλά και η πρόταση αυτή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αφού δεν λύνει το καίριο θέμα της παράκαμψης των τακτικών δικαστηρίων παρά τις κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται σε αυτήν (διαδικασίες έφεσης και τρόπος πρόσληψης των δικαστών).

Συγκεκριμένα, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, τόσο η πρόταση της Ε.Ε. όσο και ο μηχανισμός ISDS δεν είναι συμβατοί με τις νομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αυτονομία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ίση μεταχείριση.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ το 2016, καθώς δεν θέλει να έχει ανοικτό το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 017.Και αυτό διότι πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται στη συμφωνία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v