Βιάζονται για την TTIP...

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο συμφωνίας μέχρι τον Ιούλιο, θα είναι πολύ δύσκολο αυτή να ολοκληρωθεί, καθώς οι εκλογές σε ΗΠΑ και Γερμανία μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Βιάζονται για την TTIP...

Οι διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ δεν πάνε καλά. Τα προβλήματα στα οποία αναζητείται λύση είναι από τα πιο δύσκολα και ο χρόνος πιέζει.

Οι διαπραγματευτές πρέπει να καταλήξουν για μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για παράδειγμα, πού και πώς οι επενδυτές θα επιλύουν διαφορές με τα κράτη; Τι θα ισχύσει για τα βιομηχανικά πρότυπα, για παράδειγμα στον τομέα της μηχανολογίας; Και ποιες είναι οι διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις; Όλα αυτά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Όμως, ο χρόνος τελειώνει και αν μέχρι τον Ιούλιο οι διαπραγματευτές δεν έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο συμφωνίας τότε, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η συμφωνία.

Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία θα υπάρξουν εκλογές και αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει πολλά δεδομένα. Για παράδειγμα, οι σημαντικές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση να πάει στις επερχόμενες εκλογές έχοντας κλείσει το θέμα αυτό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της συμφωνίας. Και αυτό διότι οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί με τις νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή Ομπάμα.

Πολλοί Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό εξαιτίας των ρυθμίσεων που αφορούν στην προστασία των επενδυτών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επομένως, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα εγκριθεί από τον Ομπάμα, τότε ο δείκτης της αβεβαιότητας ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην Ευρώπη. Από όταν ξεκίνησε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεις, οι διαδηλωτές διαδηλώνουν μπροστά από το κτίριο που γίνεται το παζάρι. Οι περιβαλλοντολόγοι και οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ενάντια στην εμπορική συμφωνία, καθώς τη χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική και επιβλαβή για τους καταναλωτές.

Έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από τους Γερμανούς δικαστές, εκδηλώνονται και για τη δημιουργία ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων, στα οποία οι επενδυτές θα επιλύουν τις διαφορές με τις χώρες. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις στη Γερμανία και στην Αυστρία. Τώρα, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές λένε ότι θέλουν οι διαφορές αυτές να επιλύονται στα δημόσια δικαστήρια, θέση με την οποία διαφωνούν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v