Διαμαντοπούλου: Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα πρέπει να είναι συλλογική

Στο φόρουμ που συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Σουηδία, το βασικό θέμα είναι η πρόσληψη του προσφυγικού ζητήματος μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές πτυχές των επιμέρους χωρών της ΕΕ.

Διαμαντοπούλου: Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα πρέπει να είναι συλλογική
Προσκεκλημένη του Γερμανού Προέδρου Joachim Gauck στο φετινό Bellevue Forum, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 26/2/2016 στο Βερολίνο, με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, είναι η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στόχος του Bellevue Forum, που διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι η ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων, μέσω ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου για μεταρρύθμιση.

Στο φόρουμ που συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Σουηδία, το βασικό θέμα είναι η πρόσληψη του προσφυγικού ζητήματος μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές πτυχές των επιμέρους χωρών της ΕΕ που εμπλέκονται άμεσα στο πρόβλημα.

Στο πάνελ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Emma Bonino (πρώην Επίτροπος), Sylvie Kaufmann (εφημερίδα Le Monde), Almut Möller (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Σχέσεων ECFR) κ.α.

Στην παρέμβαση της η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως η πιο βαριά χτυπημένη από τη δημοσιονομική κρίση χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει παράλληλα και το βάρος της πιο μεγάλης προσφυγικής κρίσης μόνη της.

Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι συλλογική, ευρωπαϊκή και οι μεμονωμένες ακραίες επιλογές ορισμένων Κρατών που προσπαθούν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσφέρουν κάτι. Το κλείσιμο των συνόρων συνιστά μία αλυσιτελή πρακτική, καθώς οι ροές δεν θα σταματήσουν, αλλά θα αλλάξουν δρομολόγιο.

Η Πρόεδρος του Δικτύου ανέφερε, επίσης, ότι για την Ευρώπη η κρίση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία εμπλουτισμού του εργατικού δυναμικού της γηράσκουσας Ηπείρου, αλλά προϋπόθεση είναι η δημιουργία νέων ισχυρών ευρωπαϊκών μηχανισμών (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η αλλαγή των υφιστάμενων προβληματικών (Δουβλίνο ΙΙ) και η απαρέγκλιτη τήρηση του action plan μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v