Η τέχνη και η κρίση

Το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς τέχνης, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 43 δισ. ευρώ ετησίως, κατέχει η Ευρώπη, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα, ενώ μεγάλη ανάπτυξη εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια και οι αναδυόμενες χώρες.

Η τέχνη και η κρίση

Η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης ξεπερνά σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ευρωπαϊκό μερίδιο από αυτό το ποσό ανέρχεται στο 36% και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με τις αναδυόμενες χώρες να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει την διεθνή αγορά έργων τέχνης, όπως και όλους τους τομείς, αλλά με έναν διαφοροποιημένο τρόπο, επειδή η αγορά τέχνης έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ περίεργη: είναι μια αγορά όπου υπάρχουν μόνο άτομα, ιδιώτες συλλέκτες και συγκεκριμένα αντικείμενα.

Υπάρχουν πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. Και κατά συνέπεια, μπροστά στην κρίση, παρατηρούμε αριστουργήματα, σπάνια νομίσματα με αριστοκρατική προέλευση, μεγάλους ζωγραφικούς πίνακες, να μην επηρεάζονται από την κρίση. Αντιθέτως, είναι πιο περιζήτητα, τα αναζητούν οι μεγάλοι συλλέκτες.

Από την άλλη πλευρά, αντικείμενα με μικρότερη αξία, μπορούν να επηρεαστούν από την κρίση και οι εκτιμήσεις για την αξία τους πρέπει να είναι σε εκείνο το σημείο εξαιρετικά ακριβείς για να πωληθούν στην αγορά έργων τέχνης. Επομένως, η κρίση έχει έναν διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανάλογα με την ποιότητα και τη σημασία του κάθε αντικειμένου.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες συμφωνίες πώλησης έργων τέχνης εν μέσω κρίσης προκαλούν και δημιουργούν την εντύπωση ότι η αγορά της τέχνης είναι απυρόβλητη. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περιοχές όπου λιγοστεύουν οι αγοραστές και μπορούν να γίνουν αισθητές οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Η αγορά τέχνης στην πραγματικότητα απαρτίζεται από διαφορετικές αγορές. Για παράδειγμα, οι τιμές των αριστουργημάτων είναι συχνά υψηλές. Ένας πίνακας του Πικάσο κοστίζει πολλά χρήματα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τομείς της αγορά τέχνης όπου μπορείς να κάνεις αγορές σε πολύ μικρές τιμές. Για παράδειγμα, τα χαρακτικά.

Η ταυτότητα των αγοραστών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα τυπικός συλλέκτης ήταν ένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός. Σήμερα, το τυπικό προφίλ είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς, επειδή υπάρχουν αγοραστές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική.

Η αγορά έργων τέχνης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη φορολογία και τους νόμους και αυτό μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις τόσο στις αγορές όσο και στα αντικείμενα. Σήμερα, με την τεχνολογία, το ίντερνετ που αποστέλλει καταλόγους παντού και την ανάπτυξη των επικοινωνιών και από οίκους δημοπρασιών, είναι δυνατό να παρέχονται πληροφορίες οπουδήποτε στον κόσμο. Επομένως, η φορολογία μπορεί να δημιουργήσει μια μετατόπιση αυτών των αγοραπωλησιών ή των προτιμήσεων που υπάρχουν για την πώληση και την αγορά έργων τέχνης.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο