ΗSBC: Aυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις για αραβικές χώρες

Οι αραβικές χώρες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος $94 δισ. την επόμενη διετία, σε περιβάλλον διεύρυνσης των ελλειμμάτων και υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει σε σημείωμά της η HSBC.

ΗSBC: Aυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις για αραβικές χώρες

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου μπορεί να δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν 94 δισ. δολάρια χρέος τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης, αύξηση των επιτοκίων και υποβαθμίσεις, εκτιμούν αναλυτές της HSBC.

Σε σημείωμά της, η HSBC υπολογίζει ότι οι αραβικές χώρες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα 52 δισ. δολαρίων και κοινοπρακτικά δάνεια 42 δισ. δολαρίων έως το 2017. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον προϋπολογισμό ύψους 395 δισ. δολαρίων.

Οι προσδοκίες ότι τα χρηματοδοτικά αυτά κενά θα καλυφθούν εν μέρει από την πώληση χρέους σε δολάριο θα δυσχεραίνει τις προσπάθειες να αναχρηματοδοτηθούν οι υφιστάμενοι τίτλοι που λήγουν το 2016 και το 2017, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τη Μέση Ανατολή, Simon Williams. «Με τον Κόλπο να λειτουργεί σαν ενιαία πιστωτική αγορά, η πρόκληση της αναχρηματοδότησης θα γίνει πολύ πιο αισθητή και θα γίνει μεγαλύτερη από τη σύσφιξη της τοπικής λιτότητας, την αύξηση των επιτοκίων και τις πρόσφατες υποβαθμίσεις», τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v