Κίνα: Σχεδιάζει απόλυση 5-6 εκατ. εργαζομένων

η Κίνα στοχεύει να απολύσει 5 με 6 εκατ. εργαζόμενους από «επιχειρήσεις-ζόμπι» τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Κίνα: Σχεδιάζει απόλυση 5-6 εκατ. εργαζομένων

Μια ολόκληρη... χώρα πρόκειται να απολύσει η Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να περιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους τομείς, αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο δυο πηγές που συνδέονται με την ηγεσία της χώρας, η Κίνα στοχεύει να απολύσει 5 με 6 εκατ. εργαζόμενους (όσους κατοίκους έχει για παράδειγμα η Δανία ή η Νορβηγία) από «επιχειρήσεις-ζόμπι» τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Το Πεκίνο προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στην κινεζική οικονομία, μέσω εξορθολογισμού του βιομηχανικού τομέα, αρχής γενομένης από τον τομέα του άνθρακα και του χάλυβα, ωστόσο οι απολύσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Τα κυβερνητικά σχέδια για απόλυση πέντε εκατομμυρίων εργαζομένων σε τομείς που πλήττονται λόγω της υπερπροσφοράς, θα αποτελέσει το πιο θαρραλέο πρόγραμμα λιτότητας των τελευταίων περίπου δυο δεκαετιών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1998-2003 οδήγησε σε περίπου 28 εκατ. απολύσεις και κόστισε στην κεντρική κυβέρνηση περίπου 73,1 δισ. γουάν (11,2 δισ. δολάρια) σε αποζημιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v