Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exxon Mobil: Πούλησε ομόλογα $12 δισ.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης χρέους καλύφθηκε από την πώληση 30ετών ομολόγων 2,5 δισ. δολαρίων με απόδοση 150 μονάδες βάσης μεγαλύτερη από το αντίστοιχο αμερικάνικο ομόλογο δημοσίου. Σε αρνητικό outlook η αξιολόγηση «ΑΑΑ» από την Moody's.

Exxon Mobil: Πούλησε ομόλογα $12 δισ.

Ομόλογα 12 δισ. δολάρια πούλησε την Δευτέρα η Exxon Mobil, μια εβδομάδα αφότου η Moody’s έθεσε σε αρνητικό outlook την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» του πετρελαϊκoύ κολοσσού.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, είναι η μεγαλύτερη έκδοση χρέους στην ιστορία της Mobil και αντανακλά την αύξηση του δανεισμού που έχει προκαλέσει η βουτιά στις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης χρέους καλύφθηκε από την πώληση 30ετών ομολόγων 2,5 δισ. δολαρίων με απόδοση 150 μονάδες βάσης μεγαλύτερη από το αντίστοιχο αμερικάνικο ομόλογο δημοσίου. Το νούμερο αυτό είναι έξι μονάδες βάσης υψηλότερο από την μέση απόδοση του εταιρικού χρέους αντίστοιχης ωρίμανσης και αξιολόγησης. 

«Τα spreads είναι μεγαλύτερα, αλλά τα αμερικανικά ομόλογα δημοσίου είναι ακόμα χαμηλά και κρατάνε σε χαμηλό επίπεδο το κόστος χρηματοδότησης. Εκτιμώ ότι η διοίκηση μπορεί να πιστεύει ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν σχετικά αδύναμες για κάποιο διάστημα και ως εκ τούτου τα spreads δεν θα υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα» δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Thornburg Investment Management.

Tην περασμένη χρονιά η εταιρεία είχε έσοδα 30,3 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν αρκετά για να καλύψει τις κεφαλαιακές δαπάνες, αλλά αναγκάστηκε να δανειστεί για να καλύψει τις διανομές μερισμάτων 12,1 δισ. δολαρίων.

Το καθαρό χρέος αυξήθηκε πάνω από 10 δισ. δολάρια, από 24,4 δισ. δολάρια στο τέλος του 2014 σε 35 δισ. δολάρια στο τέλος του 2015.

Αν και η Exxon έχει σταματήσει τις επαναγορές μετοχών και μείωση τις κεφαλαιακές δαπάνες κατά 25% επιπλέον στα 23,2 δισ. δολάρια, το χρέος της προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v