Gross: Ο καπιταλισμός θα «σβήσει» όπως και ο ήλιος

Η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν τις τράπεζες και την οικονομία, υποστηρίζει ο Bill Gross. Θα προλάβουμε να δούμε τον θάνατο του τραπεζικού συστήματος όπως το ξέρουμε, υποστηρίζει.

Gross: Ο καπιταλισμός θα «σβήσει» όπως και ο ήλιος

Η οικονομία επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια μόνο με δανεικά χρήματα αλλά η δυνατότητα για περαιτέρω δανεισμό φαίνεται πως έχει τελειώσει, προειδοποιεί στο τελευταίο του σημείωμα προς τους επενδυτές ο Bill Gross, στο οποίο συγκρίνει το καπιταλιστικό σύστημα με το ηλιακό. 

«O ήλιος μας -ένα μάλλον πολύ μικρό αστέρι στο γαλαξιακό σύμπαν- φαίνεται ανεξάντλητος. Αλλά σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα θα καταπιεί, αντί να θρέψει, τη Γη, καθώς θα σβήνει. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε. Οι ζωές μας είναι πολύ πιο σύντομες και δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε πολύ γι' αυτό», γράφει ο «βασιλιάς των ομολόγων».

Αμέσως μετά σπεύδει να συγκρίνει το ηλιακό σύστημα με την καπιταλιστική οικονομία, αποδίδοντας στον χρηματοοικονομικό τομέα τον ρόλο του ήλιου.

«Η καπιταλιστική πρωτοβουλία, παντρεμένη με μια διαρκώς διογκούμενη προσφορά διαθέσιμης πίστωσης, έχει διευκολύνει την οικονομική ευημερία όπως ο ήλιος υπήρξε το κέντρο προσφοράς για ενέργεια και τροφή και για τη διατήρηση της ζωής. Αλλά τώρα, με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια, η ιδέα της θρεπτικής πίστωσης φαίνεται να έχει μετατραπεί σε κάτι καταστροφικό και αντίθετο με την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το παγκόσμιο οικονομικό μας σύστημα, που βασίζεται στην πίστωση, φαίνεται να βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης από ένα μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή σε ένα που ανακυκλώνει χρηματοδότηση προς όφελος των τραπεζιτών. Η βασισμένη στα χρηματοοικονομικά παγκόσμια οικονομία μας γίνεται υπερβολικά αδρανής, όχι γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν, ή γιατί η τεχνολογία δεν παράγει καλύτερα πράγματα, αλλά γιατί ο χρηματοοικονομικός κλάδος σβήνει όπως θα σβήσει ο ήλιος μας», γράφει ο πρώην επικεφαλής της Pimco. 

Ο κ. Gross επισημαίνει πως αν και δεν θα είμαστε εδώ όταν θα σβήσει ο ήλιος, θα προλάβουμε να δούμε τον θάνατο του τραπεζικού συστήματος όπως το ξέρουμε, χάρη στα αρνητικά επιτόκια που επεκτείνονται «όπως ο ιός Ζίκα».

«Αρκετά χρόνια πριν, ακόμα και οικονομολόγοι με το μυαλό του Αϊνστάιν δεν θα φαντάζονταν μια τέτοια κατάσταση αλλά τώρα φαίνεται πως είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι αρνητικές αποδόσεις απειλούν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών καθώς οι καμπύλες αποδόσεων γίνονται επίπεδες και συρρικνώνονται τα περιθώρια κέρδους από τόκους» σημειώνει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v