Τα κανό στο Δέλτα του Νίγηρα πλέουν στα ίδια μαύρα νερά όπου πλατσουρίζουν τα παιδιά της περιοχής που μολύνουν περίπου 240.000 βαρέλια αργού τον χρόνο. Η ποσότητα πλησιάζει εκείνη που χύθηκε το 1989 από το τάνκερ Exxon Valdez.
Αν και η Royal Dutch Shell πλήρωσε αποζημίωση ύψους 55 εκατ. στερλινών πέρυσι, οι κάτοικοι των χωριών της Νιγηρίας που έχουν πληγεί από τις πετρελαιοκηλίδες έχουν ξοδέψει σχεδόν όλο το ποσό και ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις νέες κατοικίες τους. «Γι' αυτό κλαίμε», τονίζει σύμφωνα με το Bloomberg ένας από τους κατοίκους, «γιατί πάλι δεν υπάρχουν λεφτά».
«Η καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα έχει επητεάσει πολλές ζωές και περιουσίες», ανέφερε τον Ιανουάριο ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχαρί, 22 χρόνια μετά την κρίση μόλυνσης, τονίζοντας ότι αυτός «είναι προφανώς ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι στην περιοχή έχουν χάσει την πίστη τους στην κυβέρνηση και έχουν καταφύγει στις πολλές εγκληματικές δραστηριότητες που βλέπουμε».
Σε αυτό το περιβάλλον, οι μαχητές που προχώρησαν στην ένοπλη επανάσταση του 2006-2009 στην περιοχή, μειώνοντας κατά περίπου ένα τέταρτο την παραγωγή του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Αφρικής, απειλούν να ξαναρχίσουν τις εκστρατείες τους.
Στο μεταξύ, η συμφωνία της Shell να πληρώσει αποζημιώσεις σε πάνω από 15.000 από τους 69.000 κατοίκους του χωριού Bodo, κυρίως ψαράδες, ήρθε έπειτα από τριετή αγώνα σε δικαστήριο του Λονδίνου. Το ποσό περιλαμβάνει 20 εκατ. στερλίνες για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης κοινότητας σε μια περιοχή όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει με ένα δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Νιγηρίας.
Δύο ακόμη κοινότητες του Δέλτα, οι Ogale και Bille στην πολιτεία Rivers, προχώρησαν σε νομικές διαδικασίες στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως η Shell είναι υπεύθυνη για πετρελαιοκηλίδες τουλάχιστον από το 1989.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin