Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IATA: Βλέπει νέο ρεκόρ στα αεροπορικά ταξίδια το 2016

Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο. Ασία, Ευρώπη και Β. Αμερική, οι τρεις μεγαλύτερες αγορές αερομεταφορών του πλανήτη. Ινδία και Κίνα, τα δύο κράτη στα οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση δρομολογίων εσωτερικού.

IATA: Βλέπει νέο ρεκόρ στα αεροπορικά ταξίδια το 2016

Τις ισχυρές ενδείξεις ότι το 2016 είναι πιθανό να επιτευχθεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στις μετακινήσεις επιβατών με αεροπλάνο σε όλο τον κόσμο αποτυπώνουν τα στοιχεία Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (IATA).

Ο κρίσιμος δείκτης που απεικονίζει τα έσοδα ανά επιβατο-χιλιόμετρο (RPK) κατέγραψε τον Ιανουάριο άνοδο 7,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Η επίδοση, μάλιστα, του συγκεκριμένου μήνα ήταν υψηλότερη από την αύξηση 6,5% που πέτυχαν οι αεροπορικές εταιρείες στο σύνολο του 2015 σε σύγκριση με το 2014. Κατά τον ίδιο μήνα, οι διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% ενώ ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεων κατέγραψε άνοδο 1,1% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 78,8%.

Πόσο καλός ήταν για τις αεροπορικές εταιρείες ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς αποδεικνύεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, ο συντελεστής πληρότητας των δρομολογίων (78,8%) ήταν ο υψηλότερος που καταγράφηκε ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού αποτελεί σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη καθώς αντιπροσωπεύει το 31,5% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Ευρώπη ήταν τον Ιανουάριο η δεύτερη σημαντικότερη αγορά του κόσμου αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 26,7% της συνολικής επιβατικής κίνησης ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με μερίδιο αγοράς 24,7%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά επιβατο-χιλιόμετρο (RPK) κατέγραψε η περιοχή της Eυρώπης (+11,1%), με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (+10,5%) και την Ασία να ακολουθεί (+10,4%).

Ο υψηλότερος συντελεστής πληρότητας των πτήσεων, ωστόσο, καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική (82,8%) και τη Βόρεια Αμερική (80,7%). Την ίδια στιγμή, στα δρομολόγια της Ευρώπης η πληρότητα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη για τον Ιανουάριο (77,9%), ξεπερνώντας μόνο τον αντίστοιχο της Αφρικής (71,3%).

Η επιβατική κίνηση σε διεθνή δρομολόγια κατέγραψε άνοδο 7,3% σε συνδυασμό με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων κατά 5,9%. Την ίδια στιγμή, ο συντελεστής πληρότητας στα αεροπλάνα παρουσίασε αύξηση 1% φθάνοντας το 78,8%.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού εμφάνισε άνοδο κίνησης 10,3%, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκαν 7,8%, με τον συντελεστή πληρότητας δρομολογίων να αγγίζει το 80% και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 79,2%. Τον φετινό Ιανουάριο, ταυτόχρονα, αυξήθηκε 7,3% ο αριθμός των απευθείας συνδέσεων μεταξύ προορισμών εντός της Ασίας.

Στη «γειτονιά» μας, Ευρώπη, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 4,2%, με τις διαθέσιμες θέσεις να είναι περισσότερες κατά 2,6% και τον συντελεστή πληρότητας διεθνών δρομολογίων να διαμορφώνεται στο 78,8%.

Ραγδαία ανερχόμενη είναι η αγορά δρομολογίων εσωτερικού, τα οποία έχουν φθάσει να αντιπροσωπεύουν το 36,4% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης. Τα έσοδα αυξήθηκαν 6,8% σε όλο τον κόσμο, οι διαθέσιμες θέσεις κατέγραψαν αύξηση 5,1% και ο συντελεστής πληρότητας έφθασε στο 78,9%.

Τα δύο νέα «χρυσωρυχεία», όμως, των αερομεταφορών του πλανήτη αποδεικνύεται πως είναι η Ινδία και η Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα δρομολόγια εσωτερικού στην Ινδία εμφάνισαν άνοδο 22,9% σε επίπεδο εσόδων και 21,9% αύξηση των διαθέσιμων θέσεων.

Ήδη, το μέγεθος της αγοράς δρομολογίων εσωτερικού της Ινδίας ξεπερνά το αντίστοιχο της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας μαζί.

Στη δε Κίνα η αύξηση επιβατών εσωτερικού έφθασε το 11,9% ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν περισσότερες 10,6%.

Στον αντίποδα, η αγορά δρομολογίων εσωτερικού υποχώρησε στη Βραζιλία (-4,1%), τη Ρωσία (-2%). Η πτώση της Ρωσίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στο κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Transaero.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v