Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O αφρικανικός τουρισμός και το σαφάρι για άγρια ζώα

Πλούσιοι τουρίστες-κυνηγοί ξοδεύουν πολλά χρήματα σε εξειδικευμένους tour operators προκειμένου να διασκεδάσουν με το χόμπι τους. Ωστόσο τα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες είναι ελάχιστα.

O αφρικανικός τουρισμός και το σαφάρι για άγρια ζώα

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Αφρική το περασμένο έτος. Κάποιοι από αυτούς ήταν πλούσιοι κυνηγοί .

Ξοδεύουν πολλά λεφτά σε εξειδικευμένους tour operators προκειμένου να διασκεδάσουν με το χόμπι τους , αλλά απο ότι φαίνεται οι μόνοι κερδισμένοι απο αυτήν την δραστηριότητα είναι εκείνοι που τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να διακοσμήσουν το σπίτι τους με ένα -ακόμα- τρόπαιο. Αντίθετα , οι τοπικές κοινότητες δεν ωφελούνται.

Από αυτό τον "τουρισμό", οι τοπικές κοινότητες δεν παίρνουν κανένα ποσοστό και δεν έχουν κανένα όφελος απο τα δικαιώματα του κυνηγιού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται μέσω των τελών που καταβάλλονται στα εθνικά πάρκα. Αλλά και αυτά είναι ψίχουλα. Οι άνθρωποι που ωφελούνται περισσότερο είναι οι φορείς που διοργανώνουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αυτό το σαφάρι. Για κάποια αφρικανικά κράτη, όμως, το κυνήγι είναι μία από τις πιο ανθηρές πηγές εσόδων και για αυτό είναι απρόθυμα να το περιορίσουν.

Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την "διαδρομή" αυτού του χρήματος καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα απο αυτά καταλήγουν στις τσέπες των "υπευθύνων".

Σημειώνεται ότι τα τέλη που καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για να έχουν την ευκαιρία να κάνουν το "χόμπι" τους κυμαίνονται π.χ. στην Ζιμπάμπουε από $ 2.000 έως $ 9.000.

Αλλά δεν είναι λίγοι οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι νόμιμοι κυνηγοί τροπαίων πολλές φορές δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς.Η διαδικασία που προβλέπεται είναι να απευθύνονται στα Εθνικά Πάρκα απο τα οποία πληροφορούνται ποια είναι η ποσόστωση καθώς και αν δίδεται άδεια για κυνήγι στην περιοχή. Στην συνέχεια και αφού ακολουθήσουν στις διαδικασίες αυτές οι "κυνηγοί" μπορούν νόμιμα να κυνηγήσουν. Ακτιβιστές όμως καταγγέλλουν ότι, εννέα στις δέκα περιπτώσεις , διαπιστώνεται ότι στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί η άδεια σκοτώνονται περισσότερα ζώα.

Αυτό συνδέεται με την πρακτική των "βοηθών" δηλαδή εκείνων που προσλαμβάνουν οι κυνηγοί για να τους βοηθούν, να παρασέρνουν θηράματα έξω από το πάρκο σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί η άδεια. Φυσικά με τον τρόπο αυτό ξεπερνούν και τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για λαθροθηρία. Σημειώνεται ότι , εάν η περιοχή δεν διαθέτει ποσόστωση ή άδεια για κυνήγι, τότε πρόκειται για λαθροθηρία.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι πολλοί κυνηγοί δίνουν το κρέας από τα κουφάρια στους τοπικούς πληθυσμούς και υποστηρίζουν ότι βοηθούν τους πολίτες της Ζιμπάμπουε. Αυτό όμως δεν είναι η πραγματική εικόνα. Οι άνθρωποι που τρώνε το κρέας, μέσα σε δύο μέρες επιστρέφουν στην ... πείνα.

Υπάρχουν πιο εποικοδομητικοί τρόποι, υποστηρίζουν, που ο τουρισμός θα γίνει μία δραστηριότητα προς όφελος όλων. Και κυρίως, να προσελκύονται τουρίστες που θα πηγαίνουν στην Αφρική για να βλέπουν τα άγρια ζώα και όχι να τα σκοτώνουν.

 

ΠΗΓΗ: Premiumparatiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v