Oι εκλογές της Κυριακής κρίνουν την πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Με ήττα σε ένα από τα παραδοσιακά τους προπύργια κινδυνεύουν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Ανησυχητική η άνοδος του ακροδεξιού AfD. Ποιο αποτέλεσμα θα ενισχύσει τους επικριτές της Μέρκελ.

Oι εκλογές της Κυριακής κρίνουν την πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Οι εκλογές της Κυριακής σε τρία γερμανικά κρατίδια αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, καθώς έξι μήνες αφότου η Γερμανία άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχει ανατραπεί εις βάρος της.

«Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για την αμφιλεγόμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Γιενς Βάλτερ στο AFP.

Αν και σε δημοσκόπηση τoυ ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη η στήριξη προς το πρόσωπο της κα. Μέρκελ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, η αύξηση δεν αντανακλάται και στο κόμμα της.

Με βάση την δημοσκόπηση, η κα. Μέρκελ θα εξασφάλιζε το 50% των ψήφων αν διενεργούνταν εθνικές εκλογές, αλλά το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών θα συγκέντρωνε μόλις το 35%. Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών θα ήταν στο 23% και του ακροδεξιού AfD (Eναλλακτική για την Γερμανία) θα έφτανε το 10%.

Πάνω από 12 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι θα δείξουν τις διαθέσεις τους στις τοπικές εκλογές της Κυριακής σε τρία από τα 16 κρατίδια της χώρας, τη Βάδη-Βιρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία-Ανχαλτ. Eίναι η πρώτη φορά που θα στηθούν κάλπες από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση.

Στην Βάδη-Βιρτεμβέργη, οι Χριστιανοδημοκράτες κινδυνεύουν να χάσουν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την θέση του μεγαλύτερου κόμματος στην περιοχή. Oι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα 28%, για πρώτη φορά κάτω από το ποσοστό των Πρασίνων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μια ήττα στο προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών θα ενίσχυε τους επικριτές τους Μέρκελ στο εσωτερικό του κόμματος και θα προσέφερε ένα ισχυρό επιχείρημα σε όσους ζητούν την αντικατάσταση της.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών, Τζούλια Κλέκνερ - και πιθανή διάδοχος της κα. Μέρκελ - θα δώσει σκληρή μάχη με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Ακόμα και μια οριακή νίκη θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για το κόμμα της κα. Μέρκελ, ενώ μια οριακή ήττα θα «έκοβε» τα φτερά τη κα. Κλέκνερ για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Το κόμμα της κα. Μέρκελ εμφανίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στο κρατίδιο της Σαξονίας, εκεί όπου οι Σοσιαλδημοκράτες προβλέπεται να υποστούν μεγάλες απώλειες αλλά το ακροδεξιό AfD ενδέχεται να λάβει ως και το 19% των ψήφων.

Το ακροδεξιό AfD συγκεντρώνει διψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις και στα τρία κρατίδια, κερδίζοντας από την δυσαρέσκεια απέναντι στην προσφυγική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Το κόμμα ιδρύθηκε το 2013 ως μια κίνηση κατά του ευρώ, αλλά έκτοτε έχει βάλει το ζήτημα των προσφύγων στο επίκεντρο της ατζέντας του. Τον Ιανουάριο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αστυνομία πρέπει να πυροβολεί τους μετανάστες στα σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v