HSBC: Ο κόσμος μιμείται την ιαπωνική στασιμότητα

Ο ανώτατος οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, έκανε λόγο για στασιμότητα «ιαπωνικού στιλ». Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα «ξεφουσκώνει αργά», ενώ οι ανεπάρκειες θυμίζουν τα προβλήματα της Ιαπωνίας από το 1990 και μετά.

HSBC: Ο κόσμος μιμείται την ιαπωνική στασιμότητα

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει παγιδευμένη σε μια στασιμότητα «ιαπωνικού στιλ», υποστήριξε σήμερα ο Stephen King, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην HSBC, προσθέτοντας στις προειδοποιήσεις άλλων ειδικών. Όπως επεσήμανε, η οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο «ξεφουσκώνει» αργά, με αποτυχίες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό.

«Αυτές οι ανεπάρκειες θυμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Συγκριτικά με προβλέψεις από πέντε χρόνια πριν, η Ιαπωνία είχε ένα έλλειμμα 24% του ονομαστικού ΑΕΠ στην αλλαγή του αιώνα. Και πολλά από τα προβλήματα της Ιαπωνίας τώρα επαναλαμβάνονται αλλού: στις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, στις τιμές των μετοχών που πέφτουν και στην απομόχλευση», ανέφερε ο King σε έκθεσή του.

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία έχουν βρεθεί σε ένα μονοπάτι χαμηλότερης ανάπτυξης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2008. Οι δύο οικονομίες αναμένεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εμφανίσουν ανάπτυξη 2,6 και 2,2% αντίστοιχα φέτος.

Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προειδοποιήσει σχετικά με αυξανόμενους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, η οποία προβλέπεται από το ΔΝΤ πως θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2016.

Αυτό το μήνα η Morgan Stanley ανέβασε την πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος στο 30% από 20%, ενώ το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να δράσουν έναντι των αυξανόμενων ενδείξεων οικονομικών κινδύνων.

Σύμφωνα με το CNBC, το Φεβρουάριο οι στρατηγικοί αναλυτές του Citigroup με τον Jonathan Stubbs στην κεφαλή, προειδοποίησαν για την πιθανότητα μιας «σημαντικής και συγχρονισμένης» παγκόσμιας ύφεσης και μιας «μοντέρνας bear market στις μετοχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v