«Έδωσαν τα χέρια» LSE-Deutsche Boerse

Η συμφωνία αφορά στη συγχώνευση εξ ολοκλήρου με μετοχές και θα έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι του LSE να κατέχουν το 45,6% και του Deutsche Boerse το 54,4% της συνδυασμένης εταιρείας.

«Έδωσαν τα χέρια» LSE-Deutsche Boerse

Σε συμφωνία για συγχώνευση μεταξύ ίσων κατέληξαν η London Stock Exchange Group με την Deutsche Boerse, για τον σχηματισμό συνδυασμένου ομίλου, που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο operator χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Η συμφωνία, αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων, αφορά τη συγχώνευση εξ ολοκλήρου με μετοχές και θα έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι του LSE να κατέχουν το 45,6% και του Deutsche Boerse το 54,4% της νέας, συνδυασμένης εταιρείας, της UK TopCo. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι του LSE θα έχουν δικαίωμα να λάβουν 0,4421 μετοχές της νέας εταιρείας σε αντάλλαγμα για κάθε μετοχή του LSE και οι μέτοχοι της Deutsche Boerse μία μετοχή της UK TopCo για κάθε μία μετοχή της DB.

Επίσης, οι μέτοχοι του LSE θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρισμα 25,2 πενών ανά μετοχή του LSE για την περίοδο των έξι μηνών που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, και οι μέτοχοι της DB 2,25 ευρώ ανά μετοχή της DB για τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου.

Με βάση τις χθεσινές τιμές κλεισίματος, η αξία της συνδυασμένης εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 30,5 δισ. δολάρια.

Πρόεδρος της συνδυασμένης εταιρείας θα αναλάβει ο Donald Brydon (πρόεδρος του LSE) και διευθύνων σύμβουλος ο Carsten Kengeter (διευθύνων σύμβουλςο της Deutsche Boerse).

Οι δύο εταιρείες «βλέπουν» εξοικονόμηση κόστους 450 εκατ. ευρώ ετησίως από τη συγχώνευσή τους.

Σημειώνεται πως LSE και Deutsche Boerse είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο όμιλος των γερμανικών χρηματιστηρίων επιχειρεί να αγοράσει το LSE. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2000 και η δεύτερη το 2005.

Η συγχώνευση των δύο χρηματιστηρίων, ωστόσο, ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί, αν τεθεί ζήτημα ανταγωνισμού, ενώ στη διαδικασία μπορεί να παρέμβει το ICE (Intercontinental Exchange), το οποίο ήδη έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για το LSE και το οποίο φέρεται να εξετάζει υποβολή καλύτερης προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v