Praet: Τα επιτόκια της ΕΚΤ μπορεί να πέσουν κι άλλο

Ο οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως αν οι συνθήκες δεν αρχίσουν να τονώνουν την οικονομία και τον πληθωρισμό, μια μείωση στα επιτόκια παραμένει στη φαρέτρα της κεντρικής τράπεζας.

Praet: Τα επιτόκια της ΕΚΤ μπορεί να πέσουν κι άλλο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, σε περίπτωση που η ανάκαμψη της ευρωζώνης καθυστερήσει, ανέφερε ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

«Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο φυσικό κατώτατο όριο», ανέφερε ο Praet σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη La Repubblica. «Αν νέες αρνητικές αναταράξεις επιδεινώσουν την προοπτική, ή αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες δεν προσαρμοστούν για να τονώσουν την οικονομία και τον πληθωρισμό, μια μείωση στα επιτόκια παραμένει στη φαρέτρα μας», τόνισε το μέλος του συμβουλίου, που είναι και ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι εξέπληξε τους επενδυτές, όταν ανέφερε πως δεν θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω μείωση στα επιτόκια. Πάντως, ο Peter Praet τόνισε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα για αύξηση της αγοράς ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα και δανεισμό μετρητού από την κεντρική τράπεζα στην πραγματική οικονομία, «έχει λογική από οικονομική άποψη» και πρέπει να παραμείνει σε ισχύ όσο ο πληθωρισμός δεν επιστρέφει σε μια βιώσιμη πορεία πίσω προς τον στόχο της ΕΚΤ.

«Πρέπει να είναι βιώσιμος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v