Συμφωνία των «28» με Τουρκία στο προσφυγικό

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου. Τη συμφωνία διέρρευσαν στο Twitter ο Φινλανδός και ο Τσέχος πρωθυπουργός. Άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες.

Συμφωνία των «28» με Τουρκία στο προσφυγικό

Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 

Υπάρχει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών - μελών της Ε.Ε. και του τούρκου πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία και με την Τουρκία επί του κειμένου. 

Νωρίτερα, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των «28» και υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα που είχε παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα υπάρξει συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπάρξει επιβεβαίωση της συμφωνίας. Την είδηση διέρρευσαν μέσω του Twitter οι πρωθυπουργοί Φινλανδίας και Τσεχίας.  

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.

"H συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε" έγραψε ο ίδιος.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, αναφέροντας ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με το προσχέδιο συμφωνίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε απειλήσει νωρίτερα να μπλοκάρει τη συμφωνία λόγω διαφωνιών με την Τουρκία. "Είπε πως ήταν χαρούμενος, δέχεται την πρόταση και ευχαριστεί τους διαπραγματευτές", σχολίασε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

 

 

 

 

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (αφορά τον προϋπολογισμό και το είχε παγώσει το 2007 η Γαλλία), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v