Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

King (BoE): Η Γερμανία πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

Η Γερμανία μπήκε στο πρότζεκτ ώστε να μη φοβηθεί ξανά κανείς την ισχύ της, ωστόσο σήμερα είναι ακόμη πιο δυνατή οικονομικά και πολιτικά, τόνισε ο πρώην διοικητής. Στην πορεία θυσίασε το μάρκο, σύμβολο της μεταπολεμικής της ανοικοδόμησης.

King (BoE): Η Γερμανία πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

Η Γερμανία έχει γίνει υπερβολικά ισχυρή και θα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη προκειμένου να σώσει την Ένωση, υποστήριξε σήμερα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.

«Αυτός θα ήταν ο καλύτερος δρόμος προς τα μπρος, και θα ήλπιζα πολλοί από τους Αμερικανούς φίλους μου να σταματούσαν να πιέζουν τους Ευρωπαίους να ρίξουν χρήμα στο πρόβλημα», τόνισε το πρώην στέλεχος μιλώντας στο CNBC.

Η τραγωδία του ευρώ, ισχυρίστηκε, είναι το γεγονός πως η Γερμανία μπήκε στο πρότζεκτ σε μια προσπάθεια να «δέσει» τον εαυτό της με την Ευρώπη ώστε να κανείς να μη φοβηθεί ξανά την ισχύ της. Ωστόσο σήμερα η χώρα είναι πιο ισχυρή οικονομικά και πολιτικά από ότι όταν υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα.

Στο μεταξύ, στην πορεία η χώρα θυσίασε το μάρκο, «το μοναδικό πραγματικά επιτυχημένο σύμβολο της οικοδόμησης της μεταπολεμικής Γερμανίας», συμπλήρωσε.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να εξάγουν και να επενδύσουν περισσότερο καταναλώνοντας λιγότερο, η Γερμανία και η Κίνα χρειάζεται να ξοδέψουν περισσότερο και να εξάγουν λιγότερο, ανέφερε ο King.

«Εκτός κι αν είμαστε προετοιμασμένοι να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα επιθετικά, το οποίο θα περιλάμβανε κάποια αναδιάρθρωση της οικονομίας, θα πρέπει απλά να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι των ακόμη χαμηλότερων επιτοκίων και της καθόλου ανάπτυξης», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «αν και η νομισματική πολιτική έχει σταθεί η μοναδική πολιτική που οδηγεί την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v