Συγχωνεύονται οι ιταλικές Banco Popolare και BPM

Η συμφωνία θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε όρους περιουσιακών στοιχείων. Η νέα τράπεζα θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 5,5 δισ. Η κυβέρνηση στηρίζει την ενοποίηση του τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών.

Συγχωνεύονται οι ιταλικές Banco Popolare και BPM

Οι ιταλικές συνεταιριστικές τράπεζες Banco Popolare και Banca Popolare di Milano συμφώνησαν να συγχωνευτούν αφού πήραν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μια συμφωνία που πρόκειται να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε όρους περιουσιακών στοιχείων.

Η συναλλαγή θα περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου ύψους ενός δισ. ευρώ, που θα συγκεντρώσει η Banco Popolare πριν τις συνεδριάσεις των μετόχων και των δύο τραπεζών που θα πρέπει να εγκρίνουν τη συγχώνευση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προτεινόμενης συγχώνευσης οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το βάρος κόκκινων δανείων κατά μέχρι και 10 δισ. ευρώ έως το 2019. «Σε ό,τι αφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων, θα δώσουμε σημαντικό έναυσμα ήδη από την αρχή», ανέφερε απευθυνόμενος στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Banca Popolare di Milano, Giuseppe Castagna.

Η συναλλαγή θα δημιουργήσει μια τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, βάσει των τρεχουσών τιμών των μετοχών. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους κίνηση βάσει ιταλικής νομοθεσίας που πέρασε πέρυσι, με στόχο να οδηγήσει στην πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κατακερματισμένου τομέα των μεγαλύτερων συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας.

Τη συγχώνευση στηρίζει σθεναρά η ιταλική κυβέρνηση, η οποία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μια δυνατή τράπεζα, ικανή να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, εγκρίνοντας δάνεια σε εταιρίες σε μια περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν, οι τράπεζες αλλάζουν: μεγαλύτερες, ισχυρότερες, πιο διαυγείς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μέσω ανάρτησής του στο Twitter την Τετάρτη το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v