Pimco: Επικίνδυνο πείραμα τα χρήματα από ελικόπτερο

Η Pimco υποστηρίζει ότι 56 παραδείγματα από τον 18ο αιώνα ως σήμερα δείχνουν πως η άμεση διανομή χρημάτων σε πολίτες από την κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Προειδοποιεί για υπερπληθωρισμό, sell-off στην αγορά χρέους και τραπεζικό κραχ.

Pimco: Επικίνδυνο πείραμα τα χρήματα από ελικόπτερο

Ένα από τα μεγαλύτερα fund ομολόγων στον κόσμο απηύθυνε έκκληση στις κεντρικές τράπεζες να μην μοιράσουν ελεύθερα χρήματα στους πολίτες, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, sell-off στην αγορά χρέους και ακόμα και σε τραπεζικό κραχ.

Η ιδέα «των χρημάτων από το ελικόπτερο» διακινείται τον τελευταίο καιρό από αναλυτές και από αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, η Pimco υποστηρίζει ότι η ερευνά της δείχνει πως από το τέλος του 18ου αιώνα υπάρχουν 56 παραδείγματα ανάλογων δράσεων, από την Γαλλία το 1795 και την Ζιμπάμπουε το 2007, και όλα είχαν πολύ αρνητικές συνέπειες.

«Είναι ένα μέρος στο οποίο δεν θέλετε να πάτε» προειδοποιεί ο Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco στην Γερμανία. «Αν δούμε τι συνέβη στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι όταν οι κεντρικές τράπεζες επιχείρησαν κάτι ανάλογο, δημιούργησαν υπέρογκο πληθωρισμό» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο όρος «χρήματα από το ελικόπτερο» διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Αμερικανό οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν το 1969 και τον είχε επικαλεστεί ο Ben Bernanke το 2002 ως ένα μέσο που μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, υποστήριξε σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα πως μια τέτοια πολιτική μπορεί θεωρητικά να εξεταστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v