Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε ο δράστης της αεροπειρατείας στην Κύπρο

Ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες της πτήσης της Egypt Air, με τον δράστη να παραδίνεται τελικώς στις κυπριακές αρχές. Για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης, έκανε λόγο η Λευκωσία. Καλύμματα κινητών τα «πυρομαχικά». Η ανατροπή με την ταυτότητα του δράστη.

Παραδόθηκε ο δράστης της αεροπειρατείας στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε το θρίλερ στη Λάρνακα με το σκάφος της Egypt Air, με τον αεροπειρατή να συλλαμβάνεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο δράστης, o αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, εξήλθε από το αεροσκάφος με τα χέρια ψηλά, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων ομήρων.

 

Λίγο νωρίτερα, εικόνες που μεταδόθηκαν από την κυπριακή τηλεόραση έδειχναν και τους τελευταίους ομήρους να απομακρύνονται από το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών.

 

Καλύμματα κινητών τα «πυρομαχικά»

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. 

O Σελίχ Ελντίν Μουσταφά 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με την Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της Κύπρου, έχουν ως εξής:

Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στην πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η κατάσταση έχει ως εξής στις 14:00:

-Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

-Παρ' όλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή, με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

-Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί αυτός να παραδοθεί.

-Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών.

-Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός ή πλησίον το αεροδρομίου.

Η ταυτότητα του δράστη

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κυπρία. 

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. 

Ζητούσε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Σαμάχα: Δεν είμαι εγώ ο δράστης

Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, που φερόταν αρχικά να είναι ο αεροπειρατής, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Η σύγχυση με τη γυναίκα 

Νωρίτερα, κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρώην σύζυγο του δράστη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο δράστης φερόταν να ζητά να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο, η οποία έφτασε στο αεροδρόμιο, προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή, έχοντας μαζί της ένα ανήλικο παιδί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας λέγοντας ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και ερωτηθείς αν έχει να κάνει με μια γυναίκα, απάντησε ότι "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα". 

 

 

.

Οι πρώτες εικόνες από τη Λάρνακα όπου είναι σε εξέλιξη η αεροπειρατεία - ΦΩΤΟ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v