Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος μίας εποχής για την Αργεντινή

Προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις το Μπουένος Άιρες καλείται να υπογράψει δανειακές συμφωνίες ύψους 12,5 δισ. δολαρίων.

Το τέλος μίας εποχής για την Αργεντινή

Μία εποχή τελείωσε και μία καινούργια αρχίζει στην Αργεντινή. Η Γερουσία, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μάκρι δεν διέθετε πλειοψηφία, ενέκρινε την συμφωνία για να εξοφληθούν οι πιστωτές που δεν είχαν αποδεχθεί την ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Έτσι, τελείωσε μια δικαστική μάχη 14 ετών που ξεκίνησε μετά την αθέτηση της πληρωμής του χρέους των 100 δισ. δολαρίων (88.350.000.000 ευρώ) το 2001. Μετά από περισσότερες από 13 ώρες συζήτησης, η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 54 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Μετά την κρατική χρεοκοπία του 2001 μόλις 7% των πιστωτών δεν έκαναν δεκτή την παραγραφή μέρους των δεσμεύσεων της χώρας και προσέφυγαν στο δικαστήριο. Σε αυτούς τους πιστωτές συγκαταλέγονται και τα αμερικανικά hedge funds NML και Aurelius, τα οποία είχαν αγοράσει ομόλογα της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το 2012, που καλούσε την Αργεντινή να εκπληρώσει κατά προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, σκλήρυνε το μέτωπο της αντιπαράθεσης με την Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία έκανε λόγο για «οικονομική τρομοκρατία». Η διαμάχη οδήγησε σε ένα είδος «τεχνικής χρεοκοπίας», καθώς από τον Αύγουστο του 2014 η Αργεντινή είχε αποκοπεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές αποκαταστάθηκε και πάλι μετά την υποβολή πρότασης συμβιβασμού στους εκπροσώπους των hedge funds, οι οποίοι την έκαναν δεκτή. Το κοινοβούλιο της Αργεντινής ενέκρινε τη συμφωνία στις 15 Μαρτίου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ωστόσο, η επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές της στοιχίζει πολύ ακριβά. Προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις το Μπουένος Άιρες καλείται να υπογράψει δανειακές συμφωνίες ύψους 12,5 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v