Σαουδική Αραβία: Στήνει το ισχυρότερο κρατικό fund παγκοσμίως

Η χώρα στοχεύει στην απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. To fund θα έχει τέτοια δύναμη πυρός που θα μπορεί να εξαγοράσει τις τέσσερις ισχυρότερες εταιρίες παγκοσμίως, ήτοι τις Apple, Alphabet, Microsoft και Berkshire.

Σαουδική Αραβία: Στήνει το ισχυρότερο κρατικό fund παγκοσμίως

Η Σαουδική Αραβία προχωρά στη δημιουργία του μεγαλύτερου κρατικού fund, με αξία ενεργητικού που θα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. To fund θα διαθέτει τέτοια δύναμη πυρός που θα μπορεί να εξαγοράσει τις τέσσερις ισχυρότερες εταιρίες παγκοσμίως, ήτοι τις Apple, Alphabet, Microsoft και Berkshire, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως εξηγεί ο διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας Mohammed bi Salman, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για τη «μετα-πετρελαϊκή» εποχή και η δημιουργία του fund ακολουθεί μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Με βάση αυτή τη στρατηγική, η Σαουδική Αραβία θα πωλήσει μετοχές της μητρικής της Aramco, μετατρέποντας τον πετρελαϊκό κολοσσό σε έναν βιομηχανικό όμιλο. Το ΙΡΟ μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2017, συμπλήρωσε.

Το fund σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των ξένων επενδύσεων στο 50% του ταμείου μέχρι το 2020.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για τη «μετα-πετρελαϊκή» εποχή, με στόχο σε διάστημα 20 ετών η οικονομία της χώρας να μην εξαρτάται από τον μαύρο χρυσό.

Η δημιουργία του fund θα ακολουθήσει μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν τη μείωση των κρατικών δαπανών αλλά και την υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Το fund έχει ήδη αρχίζει να προχωρά σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου και τις κεφαλαιαγορές, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του fund.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη μεταβιβάσει στο fund μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία της (ακίνητα, εταιρίες κ.λπ.), ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Σαουδικής Αραβίας θα ανακοινωθεί σε διάστημα ενός μηνός και θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνονται (και) η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας δήλωσε στο Bloomberg ότι το fund θα ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική και ότι «δίχως αμφιβολία, θα είναι το μεγαλύτερο της υψηλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v