Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Θέλει συμφωνία επαναπροώθησης με χώρες Αφρικής

Η Ε.Ε. πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής προσφέροντας τους οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την επιστροφή μεταναστών και τον περιορισμό νέων ροών, δήλωσε σε συνέντευξη του στους F.T. ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο.

Ιταλία: Θέλει συμφωνία επαναπροώθησης με χώρες Αφρικής

Η Ιταλία απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για την επαναπροώθηση των μεταναστών που καταφτάνουν στις νότιες ακτές τος, προειδοποιώντας πως χωρίς μια πιο επιθετική πολιτική κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρο το μεταναστευτικό σύστημα του μπλοκ των 28.

Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, ο Αντζελίνο Αλφάνο, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής προσφέροντας τους οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την επιστροφή μεταναστών και τον περιορισμό νέων ροών.

«Η Ευρώπη κατάφερε να βρει τους πόρους όταν υπήρξε επιτακτική ανάγκη. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Είναι ζήτημα πολιτικής ηγεσίας» ανέφερε ο κ. Αλφάνο. «Αν οι επιστροφές δεν πετύχουν, ολόκληρη η μεταναστευτική ατζέντα Γιούνκερ θα έχει αποτύχει» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε άλμα 80% στις αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Η Ρώμη ανησυχεί πως με την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που προβλέπει την επιστροφή μεταναστών από τα ελληνική νησιά στην Τουρκία, θα αυξηθούν οι ροές προς την Ιταλία.

«Αν οι Σύροι δεν θέλουν να μείνουν στην Τουρκία αλλά θέλουν να επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, θα πάνε από την άλλη πλευρά και θα προσπαθήσουν να μπουν από την Λιβυή. Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτό γίνεται, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v