Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση του πετρελαίου κόβει... τις στρατιωτικές δαπάνες

Αν και αρκετές οικονομίες που βασίζονται στο πετρέλαιο μείωσαν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI.

Η πτώση του πετρελαίου κόβει... τις στρατιωτικές δαπάνες

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έπληξε τις οικονομίες πολλών οικονομιών που βασίζονταν στα έσοδα από τις εξαγωγές του, οδήγησε -εκτός των άλλων- και σε σημαντικές περικοπές των στρατιωτικών τους δαπανών. Έχοντας να αντιμετωπίσουν δημοσιονομικά προβλήματα, που για κάποιες είναι ασφυκτικά, προχώρησαν σε δραστικές μειώσεις των αμυντικών τους προϋπολογισμών.

Αλλά από την άλλη πλευρά, οι εμπλεκόμενες σε περιφερειακές εντάσεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναγκάστηκαν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη σημαντικά δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Πάντως, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Peace Research Institute της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι ΗΠΑ και η Κίνα παρέμειναν στην κορυφή της λίστας, με 596 δισ. δολάρια 529 δισ. ευρώ) και 215 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ενώ η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε σε στρατιωτικές δαπάνες τη Ρωσία και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση των στρατιωτικών δαπανών.

Η ανακατάταξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην εμπλοκή του Ριάντ στη σύγκρουση της Υεμένης αλλά και στον δραστήριο ρόλο που έχει αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ του ύψους των στρατιωτικών δαπανών και της πορείας των τιμών του πετρελαίου.

Οι περισσότερες χώρες εξαγωγείς πετρελαίου προχώρησαν σε σημαντική μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών. Για παράδειγμα, στη Βενεζουέλα οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το 2014. Επίσης, η Αγκόλα επηρεάστηκε από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και περιόρισε τις δαπάνες της κατά 42%. Ανάλογη πολιτική υιοθέτησαν το Μπαχρέιν, ο Ισημερινός, το Ομάν και το Νότιο Σουδάν.

Ωστόσο, αρκετές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, αύξησαν τις ονομαστικές δαπάνες και αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεση, ήταν αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων στις οποίες έχουν εμπλακεί.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου (Φεβρουάριος) στην κορυφής της λίστας των μεγαλύτερων εξαγωγέων ήταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 27%. Καλύτεροι πελάτες τους η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Τουρκία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v