Ψηλά στη λίστα των Panama Papers η Κύπρος

Στην έκτη θέση μεταξύ των πλέον ενεργών χωρών στο σκάνδαλο κατατάσσεται η Κύπρος. Ερευνες υπόσχονται οι αρχές. Η εμπλοκή Πούτιν.

Ψηλά στη λίστα των Panama Papers η Κύπρος

Στο μικροσκόπιο των κυπριακών εποπτικών και διωκτικών αρχών τίθενται οι αποκαλύψεις σε σχέση με το διεθνές σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έχει αποκαλυφθεί από ομάδα ξένων δημοσιογράφων, με βάση τα Panama Papers στα οποία αναφέρεται και εμπλοκή της Κύπρου.

Στην Κύπρο καταγράφονται 7,157 χιλ. ενεργές διαμεσολαβήσεις, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 6η θέση των χωρών στο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται περισσότερες από 200 χώρες.

Οι αποκαλύψεις, όπως μεταδίδει το Stockwatch, έθεσαν σε εγρήγορση τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και την Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ) αναφέρει ότι η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Σχολιάζοντας τα Panama Papers, η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου σημείωσε ότι η επιτροπή στο παρόν στάδιο δεν έχει ενώπι;oν της καταγγελία για εμπλοκή, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομες συναλλαγές κάποιας από τις 150 εταιρείες διοικητικών υπηρεσιών που εποπτεύει.

«Αν προκύψει ότι κάποια ή κάποιες από τις περίπου 3.600 εταιρείες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα έχουν εγγραφεί από εποπτευόμενες εταιρείες της ΕΚ ή είναι πελάτες των δικών μας εταιρειών, σίγουρα θα προβούμε στη δέουσα έρευνα και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος», παρατήρησε η πρόεδρος της ΕΚ.

Η κ. Καλογήρου διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν διαφαίνεται, εκ πρώτης όψεως, από τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα, να εμπλέκεται οποιαδήποτε από τις 150 εταιρείες διοικητικών υπηρεσιών που εποπτεύονται από την ΕΚ. «Αν υπάρχουν συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί, σίγουρα αυτό είναι σοβαρό», επισήμανε.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι «η Κυπριακή Δημοκρατία να παραμείνει ως υψηλού επιπέδου κέντρο παροχής υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας μακρά από έκνομες πρακτικές», δηλώνει από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε απάντηση των δηλώσεων του ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με τα λεγόμενα έγγραφα του Παναμά, η Προεδρία της Δημοκρατίας με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την ανησυχία που εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, έστω και αν οι υπό διερεύνηση υποθέσεις ανάγονται στο παρελθόν».

Η εμπλοκή Πούτιν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, από τις αποκαλύψεις των Panama Papers προκύπτει ότι ρωσική τράπεζα χορήγησε κατά το παρελθόν ένα τεράστιο επισφαλές δάνειο σε πρόσωπο το οποίο συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για εταιρεία με την οποία συνδέεται στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος σε μια σειρά υπόπτων εταιρειών και δοσοληψιών.

Το 2010 και το 2011 η Sandalwood χορήγησε τρία δάνεια συνολικού ύψους 11,3 εκατ. δολαρίων σε άλλη εξωχώρια εταιρεία με το όνομα Ozon, η οποία έχει υπό την ιδιοκτησία της το πολυτελές θέρετρο σκι Igora στην επαρχία Λένινγκραντ.

Η Ozon φέρεται να ανήκει στον επικεφαλής της Bank Rossiya Γιούρι Κοβάλτσιουκ και μια εταιρεία καταχωρισμένη στην Κύπρο, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν θεωρείται θαμώνας του θερέτρου Igora, όπου μάλιστα πάντρεψε την κόρη του Κατερίνα 18 μήνες μετά τα δάνεια.

Ένας δεύτερος πυλώνας φαίνεται να ήταν η Sandalwood Continental Limited, η οποία το 2009-2012 είχε δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το κυπριακό παράρτημα της Russian Commercial Bank, χωρίς σαφείς εγγυήσεις ή ένα μοντέλο λειτουργίας που να δικαιολογεί το ύψος του δανεισμού.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2011, μια offshore εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους με την επωνυμία Sandalwood Continental Ltd δανείζει 200 εκατ. δολάρια σε μια εξίσου μυστηριώδη εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και ονομάζεται Horwich Trading Ltd.

Την επόμενη ημέρα, η Sandalwood εκχώρησε τα δικαιώματα συλλογής των πληρωμών του δανείου -συμπεριλαμβανομένων και των τόκων- στην Ove Financial Corp., μια άλλη «σκιώδη» offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Για να αποκτήσει αυτά τα δικαιώματα η Ove πλήρωσε 1 δολάριο. Όμως, τα ίχνη του χρήματος δεν σταματούν εδώ.

Το δάνειο των 200 εκατ. δολαρίων ήταν μία από τις δεκάδες συναλλαγές συνολικού ύψους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων που εντοπίστηκαν στα αρχεία της Mossack Fonseca και αφορούν σε άτομα ή εταιρείες που συνδέονται με τον Πούτιν. Ήταν μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Bank Rossiya για την απόκτηση έμμεσης επιρροής στον κύριο μέτοχο της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορτηγών στη Ρωσία και για τη συγκέντρωση αφανούς συμμετοχής σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ύποπτες πληρωμές που γίνονται από τον κύκλο φίλων του Πούτιν μπορεί να εμφανίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις ως αμοιβές, πιθανώς με αντάλλαγμα συμβόλαια ή οικονομική ενίσχυση από τη ρωσική κυβέρνηση. Τα εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του δανείου αρχικά προήλθε από τράπεζα στην Κύπρο, η οποία κατά τον χρόνο των συναλλαγών ήταν υπό τον έλεγχο της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB Bank. Μέτοχοι της Horwich Trading, η οποία έλαβε το δάνειο από τη Sandalwood, ήταν μία κυπριακή εταιρεία και ένας Κύπριος δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v