Iσλανδία: Διάλυση της Βουλής ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο Ισλανδός πρόεδρος δήλωσε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να του δώσει έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου σε αυτό το στάδιο. Ο Ισλανδός πρωθυπουργός αντιμετώπισε χθες πρόταση μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών, αφού τα Panama Papers αποκάλυψαν πως είναι ιδιοκτήτης offshore εταιρείας.

Iσλανδία: Διάλυση της Βουλής ζήτησε ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός της Ισλανδίας δεν έλαβε την προεδρική έγκριση για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο Ισλανδός πρόεδρος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Όπως μεταδίδει η Iceland Monitor, ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας στην προεδρική οικία για να συζητήσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός αντιμετώπισε χθες πρόταση μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών, αφού τα Panama Papers αποκάλυψαν πως είναι ιδιοκτήτης offshore εταιρείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο κ. Γκουνλάουγκσον ανέφερε πως θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές «το γρηγορότερο δυνατό», αν οι κυβερνητικοί του εταίροι δεν μπορούν να τον στηρίξουν. «Είμαι περήφανος για το έργο μου στην πολιτική και δεν φοβάμαι να το θέσω στην κρίση των ψηφοφόρων, είτε τώρα είτε αργότερα», ανέφερε στην ανακοίνωση. 

Ωστόσο, ο κ. Γκρίμσον δήλωσε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να του δώσει έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου μέχρι να διαβουλευτεί με τον υπουργό Οικονομικών και αρχηγό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Μπγιάρνι Μπενέντικσον και άλλους κομματικούς ηγέτες.

Ο Ισλανδός πρόεδρος ανέφερε πως θα συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών. «Είναι σημαντικό για εμάς τους Ισλανδούς, ως έθνος, να συμφωνήσουμε σε έναn παραγωγικό τρόπο για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση», σημείωσε ο πρόεδρος σε διάγγελμα που έδωσε στην ισλανδική τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v