Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Iσλανδός πρωθυπουργός παραιτήθηκε μετά τα «Panama Papers»

Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers» για offshore εταιρεία. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας ο οποίος απέρριψε το αίτημα του για διάλυση της Βουλής. Αντικαταστάτης του ο υπουργός Γεωργίας.

O Iσλανδός πρωθυπουργός παραιτήθηκε μετά τα «Panama Papers»

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον παραιτήθηκε μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η αποκάλυψη των Panama Papers πως είναι ιδιοκτήτης offshore εταιρείας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τον κ. Γκουνλάουγκσον θα αντικαταστήσει ο υπουργός Γεωργίας Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον. Ο κ. Γιόχανσον ήταν αυτός που ανακοίνωσε στην ισλανδική τηλεόραση την παραίτηση του κ. Γκουνλάουγκσον.

Ο κ. Γκουνλάουγκσον αντιμετώπισε χθες πρόταση μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα έξω από το κοινοβούλιο στο Ρέκιαβικ, ζητώντας του να παραιτηθεί. Το πρωί της Τρίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ισλανδίας και του ζήτησε να εγκρίνει το αίτημα του για διάλυση της Βουλής και προκήρυξε προώρων εκλογών. 

Ο Ισλανδός πρόεδρος, δήλωσε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να του δώσει έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου μέχρι να διαβουλευτεί με τον υπουργό Οικονομικών και αρχηγό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Μπγιάρνι Μπενέντικσον και άλλους κομματικούς ηγέτες.

Ο ίδιος ανέφερε σε ανακοίνωση του πως θα συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών. «Είναι σημαντικό για εμάς τους Ισλανδούς, ως έθνος, να συμφωνήσουμε σε έναn παραγωγικό τρόπο για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση», σημείωσε ο πρόεδρος σε διάγγελμα που έδωσε στην ισλανδική τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v