Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι… πάσσαλοι της ΑΗΚ, ο Νικολάου και η ελληνική διάσταση

Νέα έρευνα ξεκινά για τη ζημία περίπου 30 εκατ. ευρώ που υπέστη η κυπριακή «ΔΕΗ», από προμήθεια πασσάλων ελληνικής εταιρίας. Ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, η παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας και τα αιτήματα για επέκταση των ερευνών στην Ελλάδα.

Οι… πάσσαλοι της ΑΗΚ, ο Νικολάου και η ελληνική διάσταση

Νέα έρευνα για την υπόθεση της προμήθειας 33.000 ακατάλληλων πασσάλων (κολόνες) στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από την ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας) ζήτησε η επιτροπή ελέγχου της κυπριακής Βουλής που συνεδρίασε την Τρίτη. 

Η νέα έρευνα ζητήθηκε καθώς η προηγούμενη «ξεχάστηκε» στα συρτάρια των αστυνομικών αρχών. Μάλιστα, η κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή» καταγγέλλει πως έμεινε στη μέση επειδή ο προϊστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ήταν ο δικηγόρος της ελληνικής εταιρείας την περίοδο του διαγωνισμού για την προμήθεια των πασσάλων. Ο κ. Νικολάου έχει, επίσης, διατελέσει και αντιπρόεδρος της ΑΗΚ την περίοδο 1998-2001.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά σε επιστολή της ελληνικής πρεσβείας την περίοδο που εξετάζονταν οι προσφορές, με την οποία προωθούνταν η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία. Επιπλέον, μέλη της επιτροπής ελέγχου ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, κατά τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Προκοπίου, «λέει πολλά» το γεγονός πως αφέθηκε να εκπνεύσει η εγγυητική επιστολή των 350.000 ευρώ που είχε καταθέσει η ελληνική εταιρεία, μετά από σταδιακή μείωσή της, ενώ, όπως είπε, «γνώριζαν οι πάντες ότι οι πάσσαλοι ήταν ακατάλληλοι». Με δηλώσεις της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «απέραντη διαφθορά» στην οποία άνοιξε την πόρτα η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Η κα Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ ζήτησε την Τρίτη να προχωρήσουν οι ποινικές έρευνες και να επεκταθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο. Ο φάκελος της διοικητικής έρευνας της ΑΗΚ βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος διερευνά το ενδεχόμενο ποινικών παραπτωμάτων από όσους εμπλέκονται. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέλαβε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξανανοίξει την υπόθεση.

Σημειώνεται πως η υπόθεση ξεκίνησε από το 2004 με την προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ. Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ελληνική. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η K.N.C. ΑΕ (τότε ΒΕΞ Δράμας) προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών με νομικό σύμβουλο τον κ. Ιωνά Νικολάου. Την επίμαχη χρονική περίοδο που κατακυρώθηκε η προσφορά από το ΔΣ της ΑΗΚ και δεν επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, αντιπρόεδρος της ΑΗΚ ήταν ο νυν Δήμαρχος Λάρνακας, Α. Λουρουτζιάτης, κατηγορούμενος για την πρόσφατη υπόθεση διαχείρισης απορριμμάτων.

Μολονότι έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από την προμήθεια των ακατάλληλων πασσάλων, χωρίς να έχει λήξει η υπόθεση, ο Ιωνάς Νικολάου εμφανίζεται να δίνει και... σεμινάρια ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης, με επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος εγκαλεί την ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση Βγενόπουλου, και προχωρά σε «συστάσεις» προς τον κ. Παπαγγελόπουλο ώστε να εξασφαλίσει την «ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Στο πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή» αναφερόταν, πάντως, πως ο κ. Νικολάου, αφού είχε αναλάβει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της K.N.C. ΑΕ εναντίον της ΑΗΚ στη μεταξύ τους διαμάχη, θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας, ως αρμόδιος σήμερα υπουργός, να είχε διορίσει ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, με όρους εντολής να διερευνήσει σε βάθος την όλη υπόθεση.

Αντίθετα, «οι αστυνομικές έρευνες δεν προχώρησαν και αφέθηκε το θέμα να πέσει στα μαλακά, γεγονός που ανάγκασε τη Νομική Υπηρεσία με επιστολή της, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να ζητά ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την εξέλιξη των ανακρίσεων και πότε θα ολοκληρωθούν»!

Στην υπόθεση με τις κολόνες της ΑΗΚ εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο από την Ελλάδα, καθώς ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρίας εμφανίζεται να είναι ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης. Ο κ. Χαρακίδης έχει διατελέσει πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου επί σειρά ετών, εκλέχθηκε το 2010 δήμαρχος Δράμας κι εν συνεχεία εκλέχθηκε Βουλευτής με το Ποτάμι, από τις τάξεις του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Ιανουάριο του 2016. Στο διάστημα 2011-2015 μάλιστα, στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της συγκεκριμένης εταιρίας τοποθετήθηκε ο υιός του Νικόλαος, μόλις 23 χρόνων, φοιτητής τότε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χαραυγής», οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της ΑΗΚ επέδειξαν εγκληματική ολιγωρία, με αποτέλεσμα να μην κατασχεθεί από την ΑΗΚ η εγγυητική που είχε καταθέσει η προμηθεύτρια εταιρεία. Η παράδοση των πασσάλων έγινε σε 9 παραλαβές από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι τον Μάιο 2008.

Το συμβόλαιο προέβλεπε εγγύηση 18 μηνών. Η εγγυητική πιστής εκτέλεσης είχε ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου 2009. Ωστόσο, στη συνέχεια η ΑΗΚ απελευθέρωσε την εγγυητική αφήνοντας μόνο €30.000, οι οποίες διαγράφηκαν και αυτές το 2009, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της εγγυητικής, ενώ στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί το πρόβλημα με τους πασσάλους. Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.

Στην έκθεσή του, ο τέως γενικός διευθυντής της ΑΗΚ Δρ. Στέλιος Στυλιανού σημειώνει ότι «έγιναν σοβαρά λάθη στη διαχείριση του συμβολαίου και ελέγχου των πασσάλων» και ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στη Διεύθυνση Προμηθειών. Καταγράφεται η διαπίστωση ότι χωρίς την έγκριση αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής, υπήρξε χαλάρωση στη διαδικασία ελέγχου, ακυρώνοντας στην ουσία την επιθεώρηση των μαύρων πασσάλων. Ο κ. Στυλιανού αναφέρεται σε διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες με την εμπλοκή συγκεκριμένων πρώην και νυν υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενώ εισηγείται και «τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού», η οποία να σημειώσουμε δεν έγινε ποτέ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ Οθωνας Θεοδούλου σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου, πως εάν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αυτή θα είναι εκτός των εξουσιών και της αρμοδιότητας της ΑΗΚ, ωστόσο ο οργανισμός θα συνεργαστεί σε κάθε περίπτωση. Πρόσθεσε πως έχει δοθεί εντολή για αντικατάσταση και έλεγχο των πασσάλων. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΑΗΚ Αντώνης Πατσαλής υποστήριξε πως η συνολική ζημία για την επιχείρηση φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα έξοδα τοποθέτησης και αντικατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v