Η De Beers αυξάνει τις τιμές των διαμαντιών για πρώτη φορά από το 2014

Η εταιρία αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τις τιμές μέχρι και 2%, σε μια ένδειξη ανάκαμψης της βιομηχανίας. Η κινεζική ζήτηση και μια πιστωτική κρίση έχει πιέσει τις τιμές κατά 15% κάτω, καθώς και 7% σε μια δεύτερη πτώση.

Η De Beers αυξάνει τις τιμές των διαμαντιών για πρώτη φορά από το 2014

Η De Beers προχώρησε σε αύξηση των τιμών των διαμαντιών για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Πρόκειται για μια ένδειξη πως η βιομηχανία ίσως ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 2008 και μετά, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και μονάδα της Anglo American, αύξησε τις τιμές μέχρι και 2% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση. Η πώληση που ακόμη συνεχίζεται μάλλον είναι παρόμοια σε μέγεθος με μια προηγούμενη προσφορά ακατέργαστων διαμαντιών από την εταιρία, αξίας 610 εκατ. δολαρίων, εκτίμησαν οι πηγές.

Η επιβραδυμένη ζήτηση από την Κίνα και μια πιστωτική κρίση σε ολόκληρη τη βιομηχανία, οδήγησε την De Beers σε χαμηλότερες τιμές περίπου κατά 15% πέρυσι. Παρότι η εταιρία, όπως και η ανταγωνίστριά της Alrosa, ανταποκρίθηκε με μείωση της προσφοράς προκειμένου να στηρίξει την αγορά, οι τιμές έπεσαν ακόμη 7% τον Ιανουάριο.

Πάντως, το πρακτορείο επισημαίνει πως τράπεζες όπως η Liberum Capital παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με το αν μια ανάκαμψη στην τιμή είναι βιώσιμη. Η Liberum ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ίσως πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο στην τιμή να ανακάμψει, ενώ η εταιρία εξόρυξης διαμαντιών Gem Diamonds τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς αν θα διατηρηθεί μια ανάκαμψη.

Η De Beers, η οποία δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις πωλήσεις της, αύξησε τις τιμές για τελευταία φορά κατά το δεύτερο μισό του 2014, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η εταιρία, η οποία προσφέρει διαμάντια μέσα από πωλήσεις 10 φορές το χρόνο, έδωσε πετράδια αξίας 540 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο και 610 εκατ. το Φεβρουάριο. Η ανταγωνίστρια Alrosa πούλησε διαμάντια αξίας 780 εκατ. κατά την πρώτη από τις δύο πωλήσεις του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v