Κύπρος: Μετά το μνημόνιο, προσλήψεις στο Δημόσιο και αυξήσεις!

Πριν καν προλάβει η Κύπρος να εξέλθει του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο και σε μεταφορά υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κύπρος: Μετά το μνημόνιο, προσλήψεις στο Δημόσιο και αυξήσεις!

Αντιμέτωπη με δεσμεύσεις για χιλιάδες προσλήψεις και για μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο, βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος προσαρμογής.

Πριν καν προλάβει η Κύπρος να εξέλθει του μνημονίου, και ενώ βρίσκεται τρεις με τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο και σε μεταφορά υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη του προγράμματος την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου θα προχωρήσει με την πρόσληψη περίπου 600 συνολικά αστυνομικών και 100 πυροσβεστών.

Προς τον σκοπό αυτό το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νέους κανονισμούς με τους οποίους τροποποιούνται τα κριτήρια πρόσληψης, τόσο στην αστυνομία, όσο και στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόληψη 3 χιλ. επαγγελματιών στρατιωτών, για να καλύψουν τις ανάγκες από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.  

Πέραν των συγκεκριμένων εξαγγελιών, έχουν προωθηθεί αιτήματα για αποπαγοποίηση εκατοντάδων θέσεων στο δημόσιο, όπως και για προαγωγές.

Αυξήσεις

Πέραν των δεσμεύσεων για προσλήψεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μισθολογικές αυξήσεις σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα αυξήσεις μισθών ύψους 10% για περίπου 1.400 έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους και μονιμοποίησή τους στη δημόσια υπηρεσία. Οι αυξήσεις θα έχουν ετήσιο κόστος €3,1 εκατ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να τερματίσει την έκτακτη αποκοπή της εισφοράς υπαλλήλων που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και να δώσει αυξήσεις στους 64 χιλ. υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεγεθύνοντας το μισθολόγιο των €2 δισ.

Το δημοσιονομικό συμβούλιο πρόσφατα έκρουσε το καμπανάκι για επιστροφή σε τακτικές που οδήγησαν την Κύπρο σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό τα προηγούμενα χρόνια. Προς το παρόν, τα στοιχεία δείχνουν μικρή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, εν μέρει λόγω προσαρμογών στα στοιχεία που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται φέτος να είναι μικρότερο του 1%. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται κοντά στο 107% του ΑΕΠ.

Αδιέξοδο στις μεταρρυθμίσεις

Πέραν των δεσμεύσεων για αυξήσεις και προσλήψεις, το τέλος του μνημονίου βρίσκει την Κύπρο χωρίς σχεδόν καμία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Η δημιουργία και λειτουργία γενικού σχεδίου υγείας δεν έχει προχωρήσει, η μεταρρύθμιση του δημοσίου έχει μείνει στη Βουλή και η αναδιάρθρωση των ημικρατικών οργανισμών βρίσκεται επίσης στη Βουλή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ από την 1.1.2017.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, τα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν δραστικές αλλαγές, μέσω των οποίων επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου, συζητούνται ακόμη στη Βουλή και στόχος είναι κάποια να εγκριθούν πριν από τη λήξη των εργασιών της ολομέλειας στις 14 Απριλίου 2016.

Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων, απέσυρε τα 5 νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Cyta και θα επανέλθει με νέα νομοσχέδια μετά τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, σημειώνοντας πως ο διαχωρισμός της αρχής θα είναι λογιστικός και όχι νομικός και θα παραμείνει 100% σε κρατικά χέρια.

Προχθές ανακοινώθηκε και ο προσωρινός τερματισμός των προσπαθειών για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v