Το λονδρέζικο κέντρο χρυσού αξίας 5 τρισ. ετοιμάζεται για lifting

Το σύστημα trading που έδωσε πνοή στη λονδρέζικη αγορά χρυσού πριν από αιώνες, δεν παρέχει την απαραίτητη διαφάνεια που θα ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές και θα φέρει νέους πελάτες. Διάφορα μέρη εργάζονται πάνω σε προτάσεις για αναμόρφωση.

Το λονδρέζικο κέντρο χρυσού αξίας 5 τρισ. ετοιμάζεται για lifting

Μεγάλες ζυμώσεις ανταγωνιστικού χαρακτήρα λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο, σχετικά με το πώς το κέντρο συναλλαγών που συνδέονται με το χρυσό θα γίνει «καλύτερο και μεγαλύτερο».

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγών αξίας πέντε τρισ. δολαρίων εκκαθαρίζεται στο Λονδίνο κάθε χρόνο, κυρίως μέσω τηλεφώνου ή από ηλεκτρονικά chat rooms. Και είναι αυτού του είδους οι συμφωνίες που έδωσαν πνοή στην αγορά πριν από αιώνες, θυμίζει το Bloomberg.

Ωστόσο, traders και τραπεζίτες τονίζουν πως το σύστημα δεν παρέχει αρκετή διαφάνεια προκειμένου να ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές ή να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία αγοράζεται και πωλείται περισσότερος χρυσός στην Νέα Υόρκη και τη Σανγκάη.

Ως εκ τούτου, ο κύριος συμμετέχων, η London Bullion Market Association, αξιολογεί προσφορές για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας trading. Την ίδια στιγμή, ένα διαφορετικό σχέδιο αναπτύσσεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ένα γκρουπ από τη μεταλλευτική βιομηχανία που εργάζεται με το London Metal Exchange προκειμένου να βρει νέα συμβόλαια futures, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν τις υποθέσεις του Συμβουλίου.

Οι προτάσεις, σε περίπτωση που αποδειχθούν επιτυχείς, θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πωλείται και αγοράζεται ο χρυσός στην πόλη.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για το Λονδίνο, και είναι ώρα να γίνουν επιλογές», τόνισε ο Mark O'Byrne, διευθυντής της χρηματομεσιτικής εταιρίας GoldCore στο Δουβλίνο. «Όλοι θέλουν να φέρουν περισσότερους παίκτες στο τραπέζι, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος μια αποτυχία στη συνεργασία να οδηγήσει σε εξασθένιση της ρευστότητας και αποδυνάμωση της αγοράς», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v