Panama Papers: Δύο ακόμη ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι συνδέονται με offshore εταιρίες

Όλο και βαθαίνει το κινεζικό σκάνδαλο που συνδέεται με τα Panama Papers, αν και η ηγεσία της χώρας χαρακτηρίζει «αβάσιμα» τα ευρήματα. Νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι εμπλέκονται τρία μέλη της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος.

Panama Papers: Δύο ακόμη ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι συνδέονται με offshore εταιρίες

Ακόμη δύο μέλη της ανώτατης κινεζικής ηγεσίας έχουν εμπλακεί στη διαρκώς αυξανόμενη αντιπαράθεση σχετικά με τις offshore εταιρίες, έπειτα από τη διαρροή των Panama Papers.

Κατά τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις που συνδέονται με τα έγγραφα αυτά, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) ανέφερε ότι ο γαμπρός και η νύφη των Zhang Gaoli και Liu Yunshan ήταν μέτοχοι σε εταιρίες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο Zhang, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο Liu, υπεύθυνος προπαγάνδας στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, είναι και οι δύο μέλη του Πολίτμπιρο (πολιτικού γραφείου) της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος, δηλαδή του πιο ισχυρού σώματος στην Κίνα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές ποια περιουσιακά έχουν υπό τον έλεγχό τους ο γαμπρός του Zhang και η νύφη του Liu, μέσω του οχήματος BVI.

Η τελευταία αποκάλυψη οδηγεί σε ένα σύνολο τριών μελών της κεντρικής επιτροπής με συγγενείς που κατονομάζονται στα Panama Papers. Στην αρχική του έκθεση, το ICIJ τόνισε πως ο Deng Jiagui, κουνιάδος του Κινέζου προέδρου Xi Jinping ήταν ανάμεσα στους πελάτες της Mossack Fonseca.

Τα ευρήματα του ICIJ έχουν χαρακτηριστεί «αβάσιμα» από το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v